Fotograf: Kasvuryhmä/YouTube

Finske oljemiljardären: Tesla är på väg mot konkurs – men bra för våra affärer

Anttonnen: Satsningen på elbilar gynnar de rika, inte miljön – och Tesla kommer gå i konkurs.

Mika Anttonen är grundare av – och majoritetsägare i – en av nordens snabbast växande aktörer på den nordiska energimarknaden: kedjan St1, som täcker ungefär en femtedel av nordens nätverk av bensinmackar.

Även om Anttonen, som är en av få self-made euro-miljardärer i Finland, styr sitt företag mot förnybara energikällor är han också kritisk till de nordiska ländernas energipolitik – i synnerhet när det kommer till elbilar och branschledande Tesla.

”Jag förstår inte varför vi ska öka mängden elbilar. Vi borde i alla fall inte använda skattemedel till det. Tesla är en väldigt cool bil, men jag gissar att företaget kommer gå i konkurs, de har helt enkelt lovat för mycket” säger Anttonen till finska Aamulehti och fortsätter.

”Så fort någon säger digital, smart, robot eller elektrisk bli folk helt svaga i knäna, även om det finns någon substans bakom.”

I Norge har det skett en elbils-boom de senaste åren, men Anttonen menar att efterfrågan på bensin och diesel faktiskt har ökat som följd, samt att elbilssubventioner är missriktade eftersom de framförallt gynnar rika individer.

”Vad är poängen med att skattebetalarna ska betala 20 000 [euro] till en utländsk biltillverkare när det inte åstadkommer någon utsläppsminskning?” säger han till Business Insider.


Fotograf: Paul Sancaya/TT

Anttonen har inget emot Tesla själv – hans vd kör till exempel en Tesla – men anser att det finns en missvisande bild över hur bra elbilar är för klimatet.

Samtidigt är Tesla-ägarna ironiskt nog bra för St1:s affärer, St1 har förutom bensinpumpar nämligen även laddstationer för elbilar.

”Vad tror du att de gör medan de stannar och laddar bilen i 20 minuter på någon av våra stationer? De köper kaffe och korv med bröd” säger Attonen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.