ANNONS

Bilen som sparar pengar – och miljö

Tiden för "supermiljöbilen" är kommen. 

Enligt branschorganisationen Bil Sweden såldes det under förra året totalt 13000 så kallade supermiljöbilar, det vill säga bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer. Av de 13000 bilarna var drygt 10000 laddhybrider – bilar med både elmotor och förbränningsmotor.

Och framtiden för miljöbilar ser ljus ut med allt fler modeller på väg ut på marknaden.

"Volkswagen-gruppen ska fram till 2025 lansera 30 nya elbilar" säger Martin Forsslund på Volkswagen Sverige.

Men redan nu gör dagens laddhybrider jobbet, för såväl miljön som plånboken. En undersökning som Volkswagen gjort bland svenska förare av Passat och Golf:s GTE-modeller visar att pendlarna kör i snitt 75 procent av sträckan på el. Energikostnaden för en körd el-mil landar på ungefär 2 kronor, en avsevärd skillnad jämfört med om den milen hade körts på fossilt bränsle.

"Min uppskattning är att jag kör åtminstone nio av tio mil enbart på el. Jag pendlar varje dag ungefär tre mil och det är betydligt mer än vad en full laddning ger" säger tjänstebilsföraren Mikael Olausson.

Undersökningen visar också att nästan hälften av förarna laddar bilen enbart hemma, vilket slår hål på myten om att det skulle vara ett stort problem att inte kunna tanka bilen på det sätt vi är vana från bilar som drivs på fossilt bränsle.

"Om man inte redan har provkört en laddhybrid så tycker jag att man ska provköra den här bilen och uppleva lugnet, och känna att den har prestandan som en vanlig bil" säger Martin Forsslund, Volkswagen Sverige.

Läs mer hos Volkswagen. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST