ANNONS

Jämförelse: Så mycket kan barnfamiljen spara på inköpen

Lär dig att använda butikernas erbjudanden och rabattkoder på rätt sätt och spara stora pengar. 

Att som småbarnsförälder få ekonomin att gå ihop är inte helt enkelt. Många går ner i arbetstid och ersättningsnivån på föräldrapenningen är inte speciellt hög. Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att jämföra priser hos flera butiker och använda rabattkuponger/rabattkoder för att hidet billigaste alternativet. Det är mycket vanligt att E-butiker erbjuder rabattkoder till sina kunder. Koder som kan ge allt från några enstaka procent i rabatt till ”produkter på köpet”.

Men skillnaden är stor mellan E-butikernas erbjudanden och det skiljer sig även tydligt över tid hur stor rabatt det går att få. I slutet av januari 2017 gavs exempelvis följande rabatter:

Lekmer 

Med en rabattkod från Lekmer gick det att få två olika rabatter, däremot inte samtidigt. Den ena var ”Fri Frakt” vilket innebär en rabatt på 49 kronor. Däremot har företaget ändå fri frakt om man köper för över 1000 kronor.

Den andra koden var ”10 procent rabatt på nedsatta varor”. Koden gällde då ett specifikt utbud och gav ytterligare rabatt på redan rabatterade produkter.

Att erbjuda flera olika rabattkoder samtidigt är relativt vanligt och kunderna kan tjäna på att ställa dessa erbjudanden mot varandra för att se vilket som är ekonomiskt bäst.

Adlibris

Någon aktiv rabattkod från Adlibris fanns inte. Däremot fanns ett flertal erbjudande så som ”köp 2 för 99 kronor” och så vidare. Men dessa erbjudanden var tillgängliga för alla och därmed inte knutna till någon specifik kod. Andra månader erbjöds koder som gav ca 5 procent rabatt på utbudet. I jämförelse med många andra branscher så ger rabattkoder på litteratur generellt låga rabatter.

Ellos

Rabattkoder från Ellos finns nästan alltid tillgängliga. Företaget jobbar mycket hårt med denna sorts marknadsföring och har löpande ett flertal koder aktiva. Vid det tillfälle som ovan nämnda E-butiker jämfördes fanns en kod som gav ”40 procent på din dyraste vara plus fri frakt”. Detta däremot enbart för nya kunder hos Ellos och inte inom elektronik. Koder för de som redan var kunder var exempelvis ”30 procent på reakläder” och ”25 procent på alla toppar”.

Att det skiljer så mycket mellan de olika butikerna beror till stor del på vilken bransch de är verksamma inom. Klädbranschen har överlag höga marginaler och det är därmed inte ovanligt att det går att hitta koder och kampanjer som ger 20-40 procent rabatt.

En bransch där marginalerna är mycket små är elektronikbranschen och därmed brukar koderna ge relativt små procentuella rabatter. De pressade priserna kan även vara orsaken till att koden från Ellos, som nämns ovan, inte gäller vid inköp av elektronik. Det skulle helt enkelt innebära en för stor förlust för företaget att ge 40 procent på dessa varor.

Som konsument finns det alltså stora summor att spara på att jämföra priser och olika koder. Men det är minst lika viktigt att kontrollera att rabatterna verkligen gäller på det man tänkt köpa, för undantag finns ofta.

Källa: Fakta är taget från rabattkodsidor.se den 30/1-2017. Rabatterna är tidsbegränsade och kan därmed löpt ut innan publicering av denna artikel. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST