Fotograf: Dan Coleman

Hon vet hur du gör kometkarriär: ”Se till att leverera, det måste inte vara perfekt”

Michaela Bruneheim bröt många ben i kroppen genom att kasta sig uftför skidbacken som ung. Den oräddheten har hjälpt henne att göra kometkarriär.

Som ung kunde hon knappt skidkunnig kasta sig nedför backen utan föräldrarnas tillåtelse för att därefter tränga sig in i liftkön för att snabbt åka ned på nytt.

Precis på samma sätt som Michaela Bruneheim ställde till oreda i liftköerna har hon utmanat SPP genom att utveckla och bredda försäkringsaffären att omfatta även hälsa.
Hon tror inte på vassa armbågar, utan tycker att det är betydligt bättre att gräva där man står. Däremot får man inte vara rädd att kliva fram.

Och när utmaningarna förr eller senare kommer, för det gör de, antar hon dem på samma sätt som när hon kastade sig nedför skidbacken som ung – med skräckblandad förtjusning.

Hon växte upp i Stockholmsförorten Danderyd och pappans jobb gjorde henne tidigt berest. Familjen bodde både i Schweiz och USA. Efter gymnasiet blev det studier i Florens och jobb på klassiska Club Med i Schweiz innan det bar av till Sydney i Australien för jobb på Alfa Laval.

Allt innan hon hunnit fylla 21 år och börja på Handels.

"Nyfikenhet, lust och driv har gått som en röd tråd igenom mitt liv."

Hon tror att just den inställningen har banat väg för hennes snabba karriär.
"Se till att leverera. Det måste inte vara perfekt, utan det är bättre att få något gjort."

Hon betraktar sig inte som någon specialist, men kan ändå ge sig ned på detaljnivå och tala om exempelvis Solvens 2 – nya regler för försäkringsbolag i EU.
"Man måste inte kunna allt ..."

Den inställningen har gjort att hon inte drar sig för att ta på sig avancerade uppdrag – som trainee på SPP var hon bland annat med och drog i gång dotterbolaget Spar. Däremot kan hon bli uppstressad över ord som "networking" och det politiska spelet i organisationer. Inte minst eftersom hon inte besitter någon skådespelarförmåga.

"Känslorna ligger en meter utanför min kropp. Det personlighetsdraget har inte alltid varit till min fördel, men å andra sidan vet man vad man får."

Hon skulle gärna bli bättre på att lyssna in såväl kunder som medarbetare. Ryter hon till, vilket sker från gång till annan, men inser att hon hade fel, är hon snar att be om ursäkt.

"Skulle du tappa ansiktet varje gång du har fel är det inte en företagskultur för mig. Det måste vara högt i tak."

Hon tycker att hon trots sin unga ålder alltid bemötts med respekt.
"Ålder och kön är något som jag aldrig tänker på."

Viktigt är att sätta upp höga mål för såväl organisationen som sig själv.
"Det ska gå att nå dem, men svida om man inte gör det."

Och hon påminner om att alltid tro på sig själv.
"Jag tycker inte att man ska sätta krokben för sig själv, utan förlita sig på att rekryterarna har gjort rätt bedömning."

Och bli inte avskräckt av platsannonser med stora erfarenhetskrav.
"Det handlar inte om vad som ska göras, utan hur man gör det." 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST