Fotograf: Avanza

Han är lagspelaren som pressar storbankerna – från 16 till 100 miljarder på 10 år

Under Gustav Berggrens ledning har Avanzas private banking-verksamhet vuxit från 16 till 100 miljarder. Förra året chockade han bankvärlden genom att ro hem en av de bästa noteringarna.

”Avanza är en modern bank där vi på elektronisk väg enkelt kan fråga våra 500 000 kunder om de är intresserade av en aktie. På så sätt kan vi få in intressen för över 1 miljard kronor för ett enskilt bolag.”

Det säger Gustav Berggren.

Som chef för privatbanken på Avanza Bank och medlem i ledningsgruppen är han inte bara en av hjärnorna bakom Paradoxnoteringen, utan också bakom den snabbt växande private banking-delen.

Tjänsten kräver att kunden har minst 3 miljoner kronor i kapital, men årsavgiften är gratis.

”Storbanker och andra aktörer kan ofta ta ut en årsavgift på uppemot 1 procent av kapitalet”, konstaterar Gustav Berggren.

Han ansågs cool med höga betyg på skolan i Saltsjöbaden, var den som arrangerade resor för kompisgänget och han var i sena tonåren med och drog i gång nattklubben La Villa på Sturegatan i Stockholm.

Parallellt blev det hockey i högsta junior­ligan – Superlitserien – och senare spel på collegenivå i Boston. Men han insåg att han inte riktigt höll måttet för att spela i proffsligan NHL.

”Jag var bra på lagsporter, men aldrig bäst i laget.”

När skridskorna lades på hyllan blev det juristlinjen. Parallellt med studierna arbetade han för Avanza och på den vägen är det.

I dag är han inne på sitt tionde år.

”Det ligger ett värde i att tugga på eftersom det tar ett tag att bli riktigt bra på det man håller på med.”

Han dras inte till rampljuset i medierna som Avanzas hängselförsedda talesperson Claes Hemberg, men håller ofta föredrag för hundratals personer.

”Under mina år här räknar jag kallt med att jag minst en gång stött på alla av våra 30 000 private banking-kunder.”

Den 36-årige bankchefen älskar det han gör och tillbringar också en stor del av fritiden med att klura över jobbet – oavsett om han kämpar med både kampsport eller boxning eller sitter hemma med sin nyfödda baby.

Det han älskar mest med finansbranschen är att allt blir relevant – oavsett om det gäller Donald Trump eller digitaliseringens effekter.

Han vill bli bättre på att säga nej och ta till sig ny teknik, men hjärtefrågan är att bli en ännu bättre ledare. Här är förre Avanza-vd:n Martin Tivéus en stor idol. Han hade bland annat som rutin att äta frukost med tiotalet av sina anställda 3–4 dagar per vecka. Snart hade han byggt en relation till samtliga medarbetare.

”Ledarskap är lätt om man bara fokuserar på de tio bästa, men man måste ju få alla att jobba mot samma mål.”

Nu hoppas han på att fördubbla antalet Avanzakunder till 1 miljon.

”Vi ska utmana storbankerna där det gör som allra mest ont.” 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST