Miljonären som hoppade av studierna för att sälja pizza: ”Det var mitt livs bästa misstag”

Han fick tråkigt i skolan och hoppade av – grundade miljardbolag med vinsterna från pizzaförsäljning.

Entreprenören Ryan Holmes är vd för miljardbolaget Hootsuite, som växte i rekordfart efter att han grundade det 2008. Hootsuite är ett verktyg som hjälper företag att hantera sina sociala kanaler.

Men hans väg dit har inte varit den mest konventionella – i ett inlägg på Linkedin berättar Holmes hur han tog beslutet att hoppa av studierna, trots att alla varnade honom och sa att det var ett misstag.

"Jag har alltid vetat att jag ville bli entreprenör. Det började med att jag tvättade fönster för att tjäna fickpengar när jag var barn. Vid det laget jag började på gymnasiet hade jag tagit en av mina hobbys – paintball – och gjort det till ett vinstdrivande företag."

När det var dags att söka sig till högre studier var Holmes inte säker på att det var något för honom, men han gav efter för normen och började läsa ett program i företagsekonomi.

"Redan från början kändes det som att det gick i slow-motion. Vår kurslitteratur introducerade ämnen – tillgång och efterfrågan, marknadsföring, diversifiering – som jag redan hade brottats med i verkliga livet."

Sommaren före sista läsåret på programmet fick Ryan Holmes nog och bestämde sig för att hoppa av studierna, trots att alla i hans omgivning sa att det var ett stort misstag.

Det första han gjorde var att öppna ett pizzaställe. 

"Varför? Vinstmarginalerna är grymma… och jag älskar pizza."

Den erfarenheten gav honom en snabbkurs i att driva en startup, skriver Ryan Holmes. Efter ett tag insåg han att ville göra mer än att sälja pizza och använde vinsterna för att etablera en byrå som byggde och utvecklade webbsidor.

När sociala medier sedan slog igenom stort utvecklade byrån ett verktyg som gjorde det möjligt för företag att driva alla olika sociala kanaler via en och samma plattform. Verktyget kallade de för Hootsuite.

Idag har Hootsuite 15 miljoner användare och 1 000 anställda på kontor runtom i världen. Och allt började när Ryan Holmes hoppade av skolan för att börja sälja pizza.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST