Krönika: Vi upprörs över Sverigebilden utomlands – men kallar andra svenska städer för skräp

Därför är ekonomidoktorns bevingade ord om skräpytor ett tecken i tiden.

”Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland... där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd”.

Ekonomidoktorn Kjell A Nordströms framtidsspaning på Nordic Business Forum förra veckan, som Veckans Affärer var först att rapportera om, utlöste en skitstorm som han nog inte hade räknat med.

Hans domedagsprofetia över landsbygden plockades upp av alla stora nyhetsmedier i veckan.

Dystopisk är bara förnamnet när Nordström lägger ut sin framtidsvision för de kommande 30 åren. I princip alla människor kommer att samlas kring någon av världens 600 "superstäder”, varav en råkar vara Nordströms bostadsort Stockholm. Det är bara att vänja sig vid att skräpytorna töms på folk, enligt honom.

”Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta”, enligt Nordström.

Lokala politiker och ledarskribenter i utpekade regioner har gått i taket och nu har Nordström bjudits in till Karlstad kommun för att förklara vad han egentligen menar.

Det är lätt att förstå reaktionerna. I min gamla hemstad är det vardagsmat – att dissa Malmö är en folksport sedan länge. Berätta om Sveriges tredje stad i Stockholm och du möts inte sällan av en verklighetsbild som hämtad från nyhetssajternas undervegetation. Ett laglöst land komplett med no go-zoner, exploderande bilar och ständiga skottlossningar.

Vad är det som pågår i Malmö? Hur kan folk bo där? Alla som har någon koppling till staden får höra den här typen av frågor till leda.

Precis som lokalpolitikerna i Värmland hamnar malmöiterna ständigt i försvarsställning. De är vana vid motvinden. Jag kommer på mig själv med att låta som en kommunal spinndoktor så fort staden kommer på tal.

Med det perspektivet är det lätt att förundras över den stora uppståndelse och debatt som barnboksförfattaren Katarina Janouch väckt med sitt flyktingutspel i tjeckisk tv. Den negativa bilden av Sverige utomlands blir plötsligt en riksangelägenhet som alla förfasas över. Bilden av ett socialistiskt och sexuellt frigjort drömsamhälle håller på att krackelera. Då reagerar tidningsdrakarna med långa artikelserier och statsminister Stefan Löfven (S) med skarpa uttalanden.

När det gäller vår egen bild av landsbygden, och Malmö för den delen, är det på plats med en självrannsakan. Det är förvånansvärt tyst när landet faller isär, som journalisten Po Tidholm påpekar i utmärkta dokumentärserien Resten av Sverige (går att se på SVT Play fram till 25 mars).

En mer nyanserad syn på Sveriges gangsterstäder och skräpytor är ett första steg.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.