Fotograf: Christine Olsson/TT

Så påverkas din ekonomi av regeringens budget för 2017

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Svenska hushållens disponibla inkomster minskar med 432 miljoner under 2017 enligt SCB, sprickan inom Alliansen växer och Johan Carlström släpps ur häktet.

De svenska hushållen påverkas av många olika förändringar i statsbudgeten för 2017 – framförallt de hushåll som har lägst inkomst. Det skriver SCB, som har simulerat effekten av de förändringar i regeringens budget för 2017 som påverkar hushållens ekonomi.

Barnfamiljer får höjda barnbidrag och bostadsbidrag, personer med sjuk- eller aktivitetsersättning får höjt särskilt bostadstillägg och garantinivån får sjuk- och aktivitetsersättning.

I andra änden av skalan höjs gränsen för när du får göra avdrag för resor till och från jobbet, och inkomstgränsen för när statlig skatt tas ut kommer inte höjas”
enligt de regler som definieras i inkomstskattelagen.”

Hushållens sammanlagda disponibla inkomster minskar med 432 miljoner kronor under 2017, uppskattar SCB. Det motsvarar 0,02 procent.

M NÄRMAR SIG SD – ALLIANSEN SPLITTRAS
Moderatväljare tror allt mer på ett samarbete med Sverigedemokraterna efter partiledare Anna Kinberg Batras besked förra veckan, enligt en Sifo-mätning. (SvD)

Sprickan inom alliansen växer och en renodlad M-regering är allt mer sannolik efter valet 2018, tror flera statsvetare och källor i Moderaterna. (DI)

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, tycker det är självklart att Moderaterna ska använda riksdagens majoritet. (DI Debatt)

CARLSTRÖM SLÄPPT UR HÄKTET
Före detta vd:n Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjell släpptes på tisdagen vid 17-18-tiden ur häktet, där de sedan i måndags morse suttit anhållna misstänkta för insiderbrott. Misstankarna kvarstår dock, enligt Ekobrottsmyndigheten. (DI, SvD)

ANDERSSON VILL SÄNKA DIGITALMOMS
Finansminister Magdalena Andersson vill att EU snarast gör det möjligt med lägre moms för digitala tidningar och tidskrifter, tidningssajter och e-böcker. (DN Debatt)

LÖVIN VILL HA FRIÅR
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) vill väcka nytt liv i friåret. (DN)

GRÖNSAKSBRIST PÅ ICA
Både Ica och Axfood vittnar om kris i grönsaksdiskarna med prischocker och varubrist till följd av snöfall och kraftiga regn i Sydeuropa. (DI)För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST