Fotograf: Magnus Hjalmarsson Neideman

11 saker du behöver veta om nya turerna i Fingerprint

Nya skandal-uppgifter skakar om hajpade Fingerprint och får aktien att störtdyka. Här är allt du behöver veta.

Nyheten om att styrelseledamot Lars Söderfjell och aktieägaren Johan Carlström är anhållna för misstänkt marknadsmissbruk skapar svallvågor på börsen och dominerar nyhetsflödet.

Följ Fingerprints aktie i realtid på VA Finans

Här är bakgrunden och alla detaljer du behöver känna till.

1. Förra veckan avslöjade Realtid att Ekobrottsmyndigheten, EBM, inleder en förundersökning om misstänkt handel i Fingerprint. En omfattande anmälan ska ha kommit in till EBM, bland annat om så kallad "spoofing" och internhandel i kursdrivande syfte.

2. Senare i veckan framkom att ett upprop på aktieforum låg bakom anmälan. Ett antal personer har länge varit misstänksamma mot vissa mönster i handeln och samlat in dokumentation om misstankarna.

3. Vid 11-tiden meddelade Fingerprint att Söderfjell och Carlström anhållits misstänkta. "Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten", säger Jan Wäreby, styrelseordförande i Fingerprint Cards i pressmeddelandet.

4. De är frihetsberövade fram till torsdag då en häktningsframställan krävs. Det säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten, till Nyhetsbyrån Direkt. I morse genomförde EBM husrannsakningar.

5. Myndigheten utreder misstänkt grovt insiderbrott. Misstankarna uppstod enligt EBM sedan värdepappersinstitut noterat omfattande försäljningar i aktien före vinstvarningen den 8 december i fjol, enligt besked på måndagen.

6. Lars Söderfjell är aktiestrateg på Swedbank, men är tjänstledig från sin roll sedan mitten av oktober. Detta som en följd av hans ägande och styrelseuppdrag i Fingerprint.

7. Johan Carlström är före detta vd för Fingerprint och huvudägare. Carlström anser sig oskyldig till det han anklagas för. Det säger hans advokat Per E Samuelson, till Nyhetsbyrån Direkt. Han lämnade sin anställning i bolaget i oktober med ett saftigt avgångsvederlag.

8. Fingerprints aktie störtdök genast 6 på börsen efter beskedet. En nedgång som håller i sig under måndagseftermiddagen.

9. Fingerprint Cards styrelseordförande Jan Wäreby har inte fått någon mer information från myndigheterna. "Vi vet inget mer, vi har inte fått några mer detaljer från myndigheterna mer än vad vi säger i releasen just nu", säger Jan Wäreby till Nyhetsbyrån Direkt.

10. Sparekonomer avråder från köp av aktien. "Man ska absolut inte köpa aktien", säger Avanzas Claes Hemberg till Dagens Nyheter. Joakim Bornold på Nordnet Bank tror att incidenten kommer lägga en våg filt över aktiekursen närmaste tiden.

11. Analytikerna är splittrade kring aktien. 43 procent har en positiv rekommendation just nu och 29 procent en negativ rekommendation, enligt Factset. Deras genomsnittliga riktkurs indikerar en uppsida på 26 procent. Dagens nyhet har dock inte hunnit få genomslag på deras bedömning.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.