Fotograf: Nordic Business Forum Press

Nordström: Stockholm växer snabbare än Kina - skräpytor som Värmland kommer tömmas på folk

"Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland... där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd."

När svenske ekonomen Kjell A. Nordström steg upp på scenen på Nordic Business Forum Sweden i början av veckan, hade han på sig karakteristiskt informell klädsel: svarta mjukisbyxor, luvjacka och sneakers prydde den 58-årige ekonomidoktorn. Och givetvis läppglansen.

Men skenet kan bedra. Nordström, som utnämndes till en av de 30 främsta Management-proffsen 2016, trollband publiken när han levererade sin vision om hur världen kommer att utvecklas de kommande 30 åren. Och det är en tidvis skrämmande bild han målar upp. Men hans tro på Sverige och Norden är stark.

Samtidigt som Nordström gör framtidsspaningen till performancekonst, med många underhållande och provokativa inslag, har han en unik förmåga att enkelt sammanfatta de stora trenderna som sveper över världen och tydliggöra vad det innebär för oss som individer.

Nordström inledde sitt tal med att dra en parallell mellan den industriella revolutionen på 1800-talet och den digitala revolutionen vi genomgår idag.

"Den digitala revolutionen sker 10 gånger snabbare än industriella revolutionen. Och den teknologi vi har till förfogande idag är 300 gånger mer kraftfull än vid industriella revolutionen. Det betyder att det politiska och ekonomiska systemet nu utsätts för en kraft som är 3000 gånger starkare än den industriella revolutionen. Detta förklarar den rädsla som världen upplever. Och det förklarar fenomenet Donald Trump."

Här är de tre stora megatrenderna som kommer att förändra världen som vi vet den, enligt Nordström:

1. En planet, och ett system för alla länder 
För första gången i historien spelar alla länder i världen (utom Nordkorea) med samma socioekonomiska regler.

"Kapitalismen är en maskin som gör en enda sak. Den sorterar saker i två högar: de effektiva och de ineffektiva. Och digitaliseringen har gjort att maskinen blivit extremt snabb på att sortera bort de ineffektiva företagen. Skräphögen har nu blivit mycket större än förr."    

2. Vi står inför den snabbaste urbaniseringen i historien: Storstockholm växer till nästan 5 miljoner
Oavsett om vi gillar det eller inte, kommer urbaniseringen att tillta.

"Ni föddes in i en värld med 200 nationer, och ni kommer att dö i en värld av 600 superstäder som står för nästan all ekonomisk aktivitet."

Dessa städer kommer att stå för 80 procent av världens befolkning, och upp till 95 procent av BNP. Allt inom bara 30 år, enligt Nordström.Nordström uppskattar att Stockholm kommer att växa till nästan fem miljoner invånare fram till 2050.

"Redan idag växer Stockholm med 7-9 procent per år, och den här tillväxten är hållbar, så den kommer att fortsätta."

Sedan drar han en parallell med Kina, som anses växa skrämmande fort:

"Kina växer nu med 6 procent, och förmodligen ljuger de lite, så det är närmare 5 procent. Du tror kanske att Kina växer snabbt, men Stockholm växer nästan två gånger snabbare än Kina."

Medan Storstockholm växer som det knakar, kommer stora delar av Sverige ödeläggas ekonomiskt, enligt Nordström.

"Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd" sade Nordström.

Sedan la han in dödsstöten för den svenska landsbygden.

"Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta."

"Jag säger inte att det är bra. Men jag säger inte att det är dåligt heller. Det enda jag säger är: vänj er vid detta."

3. Digitaliseringen
Nordström liknar digitaliseringen vid ett magiskt pulver som kommer att kunna spridas överallt, i form av små mikroprocessorer. Allt kommer att bli datorstyrt.

"Allt som kan digitaliseras, kommer att digitaliseras. [..] Vi måste hålla koll på 'FAANG': Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. Dessa företag kommer att  sätta standarden för alla innovationer som kommer utifrån. De sätter reglerna."

Dessutom, säger Nordström, kommer konsten att skapa pengar att förändras. Fortsättning följer.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST