ANNONS
Olle Hulteberg, vd på Inission och grundare av tävlingen Inission innovation award.

Stor vinstpott till dig som tar hem årets innovation

Inission inovation award vill uppmuntra talanger att realisera teknikrelaterade innovationer. Branschledande elektroniktillverkaren Inission står bakom tävlingen. 

Inission har på kort tid utvecklats till marknadsledande i sin bransch. Olle Hulteberg, vd och delägare, har en spännande bakgrund med ett klappande hjärta för förändringsledning. Han har tidigare arbetat som intern förändringskonsult på bland annat Ericsson. År 2004 släpptes hans bok ”Att lyckas med komplexa förändringsprojekt” – något som Olle Hulteberg, tillsammans med kollegan Fredrik Berghel – bevisat i uppbyggnaden av företaget Inission.

”År 2007 köpte vi den krisande kontraktstillverkaren EDC. Med ett nytt och fräscht tänk har vi utvecklat organisationen till en konkurrenskraftig och dynamisk totalleverantör av tjänster, inom elektroniktillverkning. Idag omsätter vi drygt 600 miljoner och har 340 medarbetare runt om i Sverige och Europa”, säger Olle Hulteberg.

Inission inovation award är en årlig tävling, initierad av Inission och teknikkonsultföretaget Prevas. Tävlingens målgrupp är innovatörer, som söker stöd för att realisera en uppfinning eller affärsidé. Deltagarna har möjlighet att vinna utvecklings- och tillverkningstjänster till ett värde av 1,25 miljoner kronor. Kraven är att deltagarna ska ha ett registrerat aktiebolag, att innovationen innehåller elektronik och att deltagarna kan offentliggöra sin innovation.

Inisssion

Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden, tillverknings- och logistiktjänster för kompletta elektroniska produkter. Man ansvarar gärna för utveckling och produktförvaltning under hela produktens livscykel. Genom att hjälpa sina kunder att tidigt designa produkterna på ett smart sätt och krydda produktionen med hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. 

Läs mer om Inission inovation award.

”Vi vill lyfta svenskt entreprenörskap och stark innovationskraft. Ambitionen är att bygga ett starkt varumärke i den här branschen. Därför startade vi Inission innovation award för fyra år sedan. Tävlingen vittnar om vårt entreprenörskap, men har även möjliggjort gemensamma beröringspunkter med andra innovatörer. Vinsten är en ansenlig summa, som man har ett år på sig att utnyttja i våra fabriker, och 250 000 kronor är avsatta till konsultstöd hos Prevas”, säger Olle Hulteberg, delägare och vd på Inission.

Tävlingen ger ringar på vattnet och om allt går bra, får företaget lojala kunder som kommer att leva med Inission länge. Olle Hultberg menar att det är en ultimat win-win situation för de tävlande såväl som för Inission.

”Vi har gemensamma intressen, vilket tillgodogörs genom tävlingen. De ansökandes innovationer kommer att bedömas av vår jury bestående av Kalle Anrell, chefredaktör för tidningen Ny Teknik, representanter från Nordea, Prevas och Almi Företagspartner AB. Juryn kommer bland annat utgå från uppfinningshöjd, nyhetsvärde och genomförbarhet, i arbetet med att utse en vinnare. Vi uppmanar alla att skicka in sin ansökan, vilket går att göra fram till den 20 februari i år”, säger Olle Hulteberg.

I början av mars, en vecka innan mässan Elektronik 2017 i Göteborg, utses de tre bästa bidragen.

”De tre finalisterna bjuds in till mässan för att presentera sitt koncept inför juryn. Vinnaren koras den 8 mars, på Stora scenen, mitt under pågående mässa. De får då möjlighet att på plats, presentera sin innovation för både branschfolk och press”, säger Olle Hulteberg.

En börsnotering var den naturliga utvecklingen

Det var under våren 2015 som styrelsen beslutade att Inission skulle börsnoteras – en naturlig utveckling för bolaget, som växt både organiskt och genom framgångsrika förvärv.

”Den 10 juni år 2015 gick startskottet för handeln i Inission AB:s aktier. Vi börsnoterades på Nasdaq First North i Stockholm och intropriset låg på 100 kronor per aktie. Nu är aktien uppe och nosar på 240 kronor, en fantastisk utveckling. Vi har bevisat, att vi med vårt entreprenörskap och starka driv, kan skapa tillväxt i kombination med bra lönsamhet”, säger Olle Hulteberg.

Genom att förvärva och förbättra strategiskt utvalda verksamheter, fortsätter koncernen att växa.

”Vi tillhör en väldigt konkurrensutsatt bransch, där stora asiatiska kontraktstillverkare av elektronik är ledande. Men vi har alltid trott på svensk produktion och ser oss själva som ett gott föredöme. Vi har valt att inte flytta produktionen till lågkostnadsländer vilket varit en bidragande faktor till att vi i dag finns i stort sett hela Sverige. Från Malmö i söder till Pajala i norr”, säger Olle Hulteberg.

Fjolårsvinnaren av Inission innovation award, Simplex Motion, har precis utnyttjat sitt pris och påbörjat tillverkningen av deras innovation SM100A, i Inissions fabriker. Affärsidéen består av en integrerad servomotor, unik med sitt vridmoment, sett till både storlek och vikt.

”Det Göteborgsbaserade företaget är precis i startgroparna. Priset gör det möjligt för Simplex Motion att bredda sin produktportfölj och öka försäljningen. Det företag som vinner tävlingen ges förutom kapital, ett erkännande och en betydelsefull exponering, vilket öppnar många nya dörrar”, avslutar Olle Hulteberg. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.