Fotograf: Russellstreet/Flickr

Det här landet har världens bästa klimat för att starta och driva företag

Sverige och Danmark rankas som bra länder för entreprenörer, men överträffas av ett land utan arbetsgivaravgift och skatt på kapitalvinster.

Internationella organisation The World Bank Group har släppt sitt årliga index över var i världen det är lättast att starta, och sedan driva, företag.

Danmark och Sverige rankas som nummer 3 respektive 9 när det gäller förutsättningarna att driva företag och göra affärer, men halkar efter på andra områden – när det gäller klimatet för att starta bolag hamnar Sverige som nummer 15 och Danmark som nummer 24.

Nya Zealand toppar listan i både kategorier, och ger dessutom världens bästa förutsättningar för att registrera fastigheter, få kredit och bygglov.

I Nya Zealand kan du anställa kompetent arbetskraft till låga kostnader, och du behöver varken betala arbetsgivaravgift eller skatt på kapitalvinster, skriver Entrepreneur. Däremot är det svårare att bedriva gränsöverskridande handel med Nya Zealand som bas; i den aspekten rankas landet som nummer 55 i världen.

Det lilla baltiska landet Estland rankas högt både när det gäller start och drift av företag. Sedan 2014 är det möjligt att bli digital medborgare i landet, så kallad e-resident, vilket bland annat gör det möjligt att snabbt och enkelt starta bolag. Estland har förhållandevis låg beskattning på företag, billig arbetskraft och lokalhyra – men befinner sig samtidigt inom EU.

Här kan du ta del av hela rapporten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.