ANNONS
Björn Elfgren, vd på Wint.

Det här borde varje bolag styra upp i sin bokföring

Bokföringen sköts ofta med vänsterhanden. Visst, det är rätt att fokusera på kärnaffären, det som ger mat på bordet. Men god bokföring ger något annat – mer mat på bordet längre fram. 

Med hjälp av rätt uppsatt bokföring kan du ta mer välgrundade beslut, men det är så klart ingen nyhet för dig. Ändå är det så många som missar. Vi tar en klassiker. Många bolag kollar på bankkontot hur bra det går, men missar samtidigt att ta hänsyn till sena inbetalningar, skatter som snart förfaller och så vidare. ”Burnrate” är viktigt att hålla koll på i växande bolag. men det går att få svar på det i bokföringen – mer nära sanningen.

Om du är en av alla de som fokuserar på kärnaffären och mest vill få bokföringen ur världen kommer här några handfasta tips som gör det bättre. När du bokför kan du väl ändå få till det så bra det går på så lite tid som möjligt?

Tre tips som många skulle må bra av att ändra till direkt:

Om Wint

Wint jobbar med att automatisera bokföring för små och medelstora företag. En fullservicelösning där du som kund inte behöver tänka på din ekonomihantering - för den sköter vi snyggt och smart.

Använd en faktureringstjänst som automatiskt prickar av betalningar

För att undvika manuellt arbete använd en faktureringstjänst som kopplas till ditt bankkonto för automatiskt avprickning. Din vinst? Förutom att slippa manuellt arbete får du snabbare koll om någon av dina kunder är sena med betalningen. Således, du sparar tid och slipper agera bank åt dina kunder.

Håll kontoplanen tight

Ha så få konton du kan i din bokföring. Men tillräckligt många för att du ska kunna följa upp. Till exempel kanske du inte måste dela på telefonkostnad och bredbandsdito? Kommer du ta andra beslut för att dela upp det så? Troligen inte. Och så är det med en hel del olika kostnader och intäkter.

Dimensioner

Vill du ha bättre uppföljning enkelt? Lägg till dimensioner på dina kostnader och intäkter. Till exempel om du har två kontor, ett i Göteborg och ett i Stockholm, eller kanske vill ha koll på hur olika uppdrag egentligen går. Använda samma bokföringskonton som vanligt, men sätta en dimension för respektive kontor eller uppdrag (eller båda). Din vinst är att du kan följa upp hur respektive kontor och uppdrag går i samma bokföring som tidigare.

Kämpa på med din affär. Vi hejar på dig!

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST