ANNONS
“Det är mer sökarbete för att hitta rätt kompetens idag”, säger Helene Leitner Larsson, rekryteringschef på Amendo.

Hitta rätt kompetens – så går du tillväga

Det går allt fortare på både utbildnings- och arbetsmarknaden och kartan ritas ständigt om. För den som vill bli en vinnare gäller det att hänga med i tempot.

Vi befinner oss i en tid med enormt snabba förändringar, till stor del på grund av digitaliseringen. Det påverkar de flesta branscher på ett eller annat vis, vissa mer än andra.

“Finance går särskilt fort, där är allt totalt digitaliserbart. I vissa fall är praktiken där före teorin, det vill säga man är före högskolan i det man gör”, säger Kjell A Nordström, forskare på multinationella företag.

Det här ställer stora krav på företagen som är på jakt efter kompetens. Helene Leitner Larsson är rekryteringschef hos konsult- och rekryteringsföretaget Amendo som är specialiserade på att hitta arbetskraft inom just ekonomi, bank, finans och försäkring.

“Marknaden har förändrats enormt de tio år som jag har varit i branschen, allting går väldigt mycket fortare. Det är mer sökarbete för att hitta rätt kompetens idag”, säger hon.

Rekrytering handlar med andra ord inte bara om att läsa ett cv och leta efter rätt utbildningar. Det är själva personen som är det centrala.

“Vi försöker mer titta efter potential hos kandidater, än faktisk här-och-nu-kunskap. Den personen som kommer in ska givetvis ha en grund med kunskap och erfarenhet. Men det ställs högre krav idag på att man också är anpassningsbar, vill utvecklas och kan vara påbyggnadsbar”, säger Helene Leitner Larsson.

Forskare Kjell A Nordström är inne på samma linje. Om personen är den rätta kan eventuella utbildningsluckor täckas av skräddarsydda utbildningar.

“Något som det pratas mycket om i dessa dagar är mikroutbildningar. Små, små väldigt riktade utbildningar som löser ett problem här och nu och som också motsvarar ett arbete som finns här och nu”, säger Kjell A Nordström. 

Läs mer på Amendo. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST