ANNONS

Utmaningen: att hitta rätt kompetens

Svenska företag står inför stora utmaningar för att klara av framtidens rekryteringar, inte minst inom it-branschen.

Marknaden för it-specialister är onekligen god. Företagen skriker efter folk vilket ger personer med rätt kompetens möjligheten att välja och vraka.

Marknaden för företag som är i behov av rekrytering är däremot betydligt tuffare.

"Utmaningen i vår bransch är att hitta folk, det råder en extrem brist på kompetens där ute. Det har mycket att göra med att vi konkurrerar på en annorlunda marknad nu jämfört med för bara några år sedan. Det är inte bara it-bolagen som rekryterar it-kompetens, det gör alla branscher. Det är jättetufft, säger Martina Smedman, hr-chef på it-bolaget Evry, som inom det närmsta året ska rekrytera 400-600 personer.

Nyckeln för att lyckas blir att vända sig till nischade rekryteringsbolag som vet var de ska hitta kompetensen.

"Vi ser att fler och fler bolag använder sig av specialister för att hitta sina rekryteringar", säger Emil Jungåker, försäljningschef på Framtiden AB, som har specialiserat sig på att rekrytera nyutexaminerade unga talanger, inte minst inom it och teknik.

Att rekryteringen blir rätt är oerhört viktigt. Siffror från Svenskt näringsliv pekar mot att en felrekrytering kan kosta 800 000 kronor.

"Riskerna när man rekryterar är ju alltid att man får in fel personer. Att läsa cv:n är hyggligt enkelt. Men det är inte det som är det mest väsentliga när man anställer utan det viktigaste är personligheten och att man passar i företagskulturen, vilket är svårt att veta när man bara läser cv:n. Just därför behöver man experthjälp", säger Martina Smedman, hr-chef på it-bolaget Evry.

Läs mer om rekrytering hos Framtiden. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST