Snart kan du slippa gå till tandläkaren
– tack vare piller som får tänderna att laga sig själva

"Nästan alla på den här planeten får någon gång hål i tänderna… Vi har försökt skapa en lösning som är väldigt enkel, billig och snabb."

"Nästan alla på den här planeten får någon gång hål i tänderna – det är en enorm mängd människor som behandlas. Vi har medvetet försökt skapa en lösning som är väldigt enkel, väldigt billig och väldigt snabb."

Det säger professor Paul Sharpe, som har lett en studie vid Kings College i London med att ta fram en behandling mot hål i tänderna – en behandling som går ut på att tänderna ska laga sig själva, rapporterar The Guardian.

Forskarna har, genom tester på möss, kommit fram till att ett visst läkemedel – som ursprungligen är tänkt som behandling mot Alzheimer – aktiverar tändernas stamceller, vilket förstärker tändernas naturliga kapacitet att laga sig själva.

Att låta tänderna laga sig själva vore mer fördelaktigt än fyllningar, eftersom materialet som vanligtvis används försvagar tänderna och gör dem mer sårbara för nya hål. Vissa delar av tänderna kommer dock fortfarande behöva avlägsnas av en tandläkare, oavsett.

"Fyllningar fungerar fint, men om en tand kan laga sig själv är det väl ändå det bästa. Då återställer du tandens livskraft helt" säger Sharpe till The Guardian.

Frågan kvarstår huruvida metoden kommer att fungera lika bra på mänskliga tänder som på möss – då vi människor kan ha mycket större hål i tänderna. Forskarna planerar kliniska tester senare under året.

Här kan du läsa forskarnas rapport.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant