Fotograf: Tim Risberg/TT, Rich Pedroncelli, Elise Amendola, TT

Det här är världens 50 mest innovativa företag – men var är svenskarna?

De svenska företagen lyser med sin frånvaro när BCG rankar världens mest innovativa bolag.

När Boston Consulting Group (BCG) rankar världens 50 mest innovativa bolag under det senaste året finns inget svenskt bolag med på listan.

"Svenska företag behöver generellt lägga mer fokus på att använda data och teknologi på ett mer sofistikerat sätt genom innovationsprocessen" säger Gustaf Sahlén, senior innovationsrådgivare inom BCG.

Listan toppas för elfte året i rad av Apple – en placering som kan komma att hotas framöver om inte vd:n Tim Cook inte satsar mer på nya idéer, enligt kritiker.

Tim Cook saknar en passion för att utveckla nya produkter, utan fokuserar snarare på förvaltning, enligt superentreprenören Steve Blanks – en av gudfäderna i Silicon Valley. Han menar att Apple därmed är dåligt utrustat för att ta beslut som leder fram till lanseringar av revolutionerande nya produkter på marknaden.

Apple följs av Google, Tesla, Microsoft och Amazon på topp 5. Netflix och Facebook klättrar för att hamna bland topp 10 mest innovativa företag. Det är just tech- och telekombranschen som dominerar.

Även delningsekonomin gör sig gällande; Uber rankas som nummer 17 och Airbnb på plats 21.

Indien, Japan och Frankrike är enligt BCG:s studie de länder som prioriterar innovation högst – en nyckelfaktor när det kommer till internationell konkurrenskraft.

"Givet den snabba digitala utvecklingen måste innovationsarbetet prioriteras om man inte vill bli omsprungen av konkurrenterna", säger Gustaf Sahlén.

Hela listan: Världens 50 mest innovativa företag:


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.