Fotograf: Eva Rinaldi/Flickr

De här färdigheterna borde alla 20-åringar som vill göra karriär lära sig

Lär dig ha tålamod, ta emot kritik och sälja dig själv och sju andra färdigheter som kommer gynna dig i karriären.

Åren mellan 20 och 30 är tiden då du börjar staka ut ett eget liv. Medan det å ena sidan är en befriande tid, kan det också kan kännas förbryllande när alla beslut i livet plötsligt hänger på dig själv.

Dessutom bombarderas 20-åringar nästan konstant av saker de borde testa, göra, ta vara på och uppleva innan 30-strecket  för att inte tala om all extra press från de till synes mer framgångsrika kompisarna på sociala medier.

Men oavsett vad du väljer att göra, finns det vissa grundläggande färdigheter som kan hjälpa dig nå framgång, både i arbetslivet och privat  och det är bra att medvetet lära sig dem tidigt. Business Insider har vaskat fram de viktigaste från Quora, ett populärt rådgivningsforum.

1. Att vara helt uppriktig

"Om du kommer för sent till ett möte är det frestande att skylla på trafiken. Men det är mycket bättre för din integritet om du är uppriktig och säger 'jag planerade min tid dåligt.'"

2. Att motta kritik
Under skoltiden kommer du lätt undan utan att bemöta uppriktig kritik. Men i arbetslivet blir det viktigt att kunna ta konstruktiv kritik och jobba på den  utan att känna agg mot kollegan som ger den.

3. Att be om något du vill ha
"Förmågan att be om hjälp är det enklaste och samtidigt det mest underutnyttjade sättet att få fart på karriären."

Du behöver träna upp ett mod för att be om löneförhöjning eller en befordran. Det kan vara bra att öva på fritiden, till exempel genom att pruta i mataffären.

4. Att hålla dina löften
Det är svårt att bygga förtroende hos kolleger om du bryter ditt ord, till exempel genom att missa en deadline. Även om det visar på proaktivitet att du tar på dig extra jobb får det inte ske på bekostnad av ett brutet löfte. Tänk istället en extra gång innan du talar ut om vad du vill åstadkomma, och när.

5. Att kommunicera effektivt
Att kunna uttrycka sig väl i både tal och skrift är grundläggande färdigheter som hjälper dig, oavsett yrke.

"Tänk på sätt att utmana dig själv till exempel genom att justera hur du skriver ett mejl eller hur du uppför dig på ett möte."

6. Att komma tillbaka från motgångar
Under dina unga år har dina misslyckanden relativt små konsekvenser, jämfört med senare i livet. Det lönar sig att utnyttja dessa år för att experimentera och ta risker, samt lära sig hantera de motgångar som kan följa.

7. Att leva inom din budget
En viktig vana att bygga upp. Köp inte lyxvaror ifall de inte är väl förtjänade. En alltför dyr livsstil kommer att skapa problem förr eller senare.

8. Att ha mycket tålamod
I dina unga år vill du att saker ska hända snabbt. Men om du inte vid 25-årsålder har blivit befordrad eller köpt en egen lägenhet: misströsta inte alltför mycket:

"Bra saker händer helt enkelt inte över en natt. Det tar tid och mycket arbete att så fröna och kultivera dem. Mycket tanke, och många försök och misslyckanden" säger Steve Kobrin på Quora.

9. Att ta ett beslut
Det svåraste är att hitta en god balans: att inte vara för oförsktig, men samtidigt inte analysera saker för mycket och sitta på händerna.

Om du drabbas av det sistnämnda beteendet, då kan du testa "pistoltestet": tänk dig att någon riktar en pistol mot ditt huvud och säger att du har 15 sekunder på dig att göra ett beslut. När du snabbar på ditt beslutsfattande kommer det att befria dig från onödig stress.

10. Att sälja dig själv
Den här färdigheten gäller inte bara för säljproffs; utan det är väldigt nyttigt för alla att lära sig. På jobbet måste du sälja in dina idéer för att få genomslag; i privatlivet måste du övertyga en framtida partner om din duglighet. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST