Fotograf: Hasse Holmberg/TT

Mer än var tionde svensk har haft svårt med hyran

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: 13 procent av svenskarna har upplevt en ekonomisk kris och inkomstskillnaderna ökar, Johan Carlströms aktieaffärer bör granskas enligt expert och inrikesministern vill att operatörerna ska lämna ut mobildata.

13 procent av svenskarna har under de senaste tre åren någon gång befunnit sig i ekonomisk kris, och haft svårt med mat, hyra och räkningar. 21 procent har dessutom inte kunnat klara en oväntad utgift på egen hand.

Det visar nya siffror från den senaste Folkhälsoenkäten.

Samtidigt förbättras den ekonomiska standarden och inkomstnivåerna – mellan 2004 och 2014 steg den disponibla medianinkomsten med 32 procent.

Undersökningen visar också att inkomstskillnaderna ökar – avståndet till mitten från dem som har det sämst ställt är större nu jämfört med 2004.

FINANSMINISTERN GLÄDS ÖVER STARKARE EKONOMI
Finansminister Magdalena Andersson gläds åt Riksgäldens siffror över en starkare svensk ekonomi, men vill inte lova att spendera ökat överskott och kritiserar M-utspel om mer till försvaret. (SvD)

INGA PENGAR TILL MARINE LE PEN
Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen har fått nej från alla banker i Frankrike för att låna pengar för att finansiera sin kampanj. (DN)

KD: TESTA SD
Alltsedan valförlusten 2014 befinner sig i ett slags limbo och nu bör de första stegen tas för att testa om Sverigedemokraterna håller som regeringsunderlag, enligt Stefan Svanström, KD-riksdagsledamot. (DI)

VALUTAÄNDRING PÅ VÄG I TJECKIEN
Tjeckien kan vara på väg att skrota en valutaregim där den tjeckiska kronan inte får bli alltför stark mot euron. (DN)

EBM-EXPERT: SYNA CARLSTRÖM
Per Friberg, tidigare finansmarknadsexpert på EBM, anser att Johan Carlströms aktieaffärer i samband med Fingerprint Cards vinstvarning i december bör granskas av just EBM. (DI)

FI:s PANAMABESLUT NÄRA
Finansinspektionens utredningar av storbankerna till följd av Panamadokumenten har gått in i ett avgörande skede, men eventuella böter kommer att vara okända när Nordea lämnar förslag till utdelning. (DI)

HOPPFULLT INFÖR RAPPORTPERIODEN
Rapportperioden är snart i gång, och tre börsbedömare - Jonas Olavi, Peter Malmqvist och Joakim Bornold - tror överlag på starka bokslut. Analytikerna, säger den förstnämnda, är mer optimistiska nu än för ett år sedan. (SvD)

INRIKESMINISTERN: OPERATÖRERNA BORDE LÄMNA UT MOBILDATA
Inrikesminister Anders Ygeman vill övertala Telia, Telenor och Tele2 att lämna ut mobildata, trots att EU-domstolen har slagit Sverige på fingrarna. (DN)

FLER INDISKA KRAFTPROJEKT PÅ GÅNG
ABB:s Sverigechef Johan Söderström säger att Indien planerar en räcka fler projekt av det slag som ABB på tisdagen aviserade en "megaorder" inom. Storordern kan betraktas som något av en revansch för ett kritiserat ABB, men Christer Gardell ser ingen koppling mellan ordern och avknoppningskraven. (DN)

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST