5 tech-lösningar som ska rädda klimatet

Vi tittar närmare på fem tekniska innovationer med potential att rädda oss från en klimatkris.

Fjolåret var historiskt på många sätt, inte minst efter att världens länder slutligen kunde enas om ett nytt klimatavtal i Paris.

Men, som så många andra menar Microsoft-grundaren Bill Gates att vi behöver göra så mycket mer än att minska utsläppen av koldioxid för att komma till rätta med klimatutmaningen.

World Economic Forum lyfter fram fem tekniska innovationer som har potential att rädda oss från en klimatkris.

Energiproduktion
Vi vet redan att kärnkraft är ett sätt att producera el utan koldioxidutsläpp, men vi måste komma fram till ett säkrare och mer kostnadseffektivt sätt att producera den.

Kanadensiska General Fusion säger sig vara det första bolaget i världen som kan tillverka kommersiella fusionskraftverk, alltså kärnkraft baserad på väte. Fördelen med fusionskraftverk är att processen inte behöver lämna efter sig lika starkt radioaktiva ämnen som vid fission. Energiproduktionen i solen och andra stjärnor bygger på fusion.

”Fusion genererar noll växthusgaser, bara helium. Tekniken behöver också mindre landutrymme än andra förnybara tekniker”, menar en företrädare för General Fusion.

Transport
Transporter står idag för cirka 23 procent av de globala koldioxidutsläppen, men ökar snabbt.

Ett sätt att hantera utsläppen från transportsektorn är eldrivna fordon, men vi behöver mycket effektivare batterier och effektivare laddning för att få ut tekniken till en bredare målgrupp.

Forskare vid University of Surrey har nått ett genombrott på området. De har upptäckt nya material som erbjuder ett mycket kraftfullare alternativ jämfört med dagens batterier, så kallade supercapacitors.

”Den nya tekniken har potential att ge elbilarna samma räckvidd, och kunna ladda dem lika fort som bensindrivna bilar”, kommenterar universitetet.

Mat
Runt en fjärdedel av världens utsläpp kommer idag från att föda världens 7 miljarder människor, och en stor del hänger samman med konsumtionen av kött.

Ett av alternativen för att komma tillrätta med detta är att producera kött i laboratorium. Amerikanska Beyond Meat, som stödjs av bland andra Bill Gates, har tillverkat världens första labb-tillverkade hamburgare. Den är till största del tillverkad av protein som finns i ärtor.

Tillverkning
Industrier runtom i världen släpper idag ut cirka 30 procent av världens koldioxid. Men vad skulle hända om vi återvann utsläppen? Kanadensiska Carbon Engineering gör just detta – tar koldioxid från atmosfären och använder det för att producera bränsle.

Bolaget driver redan idag en demonstrationsanläggning i British Columbia som tar bort ett ton koldioxid från atmosfären varje dag.

Städer
Utsläppen från allt som har att göra med städer är signifikant, inte minst trafiken.En del av svaret på denna utmaning handlar om att bygga smartare. Amerikanska Sidewalk Labs, en del av Googles Alphabet, driver ett projekt som tittar på hur trafiksituationen ser ut i städerna, och hur trafikstockningar kan undvikas genom bolagets innovativa digitala lösningar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.