Funderar du på att flytta utomlands? Det här är världens 10 mest öppna, progressiva och miljövänliga länder

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sverige är ett av världens mest liberala, progressiva och miljövänligaste länder, väljarna vill se en moderatledd regering och flera partier öppnar för ökad försvarsbudget.

För dig som är trött på Brexit, Trump och Sverigedemokrater – här är en lista på världens topp 10 mest liberala, progressiva och miljövänligaste länder, sammanställd av sajten Movehub. Det skriver Business Insider.

Ett hett tips är att stanna i Skandinavien, men det är ett litet land ute i Atlanten som kniper förstaplatsen.

Rankingen har sammanställts baserad på data från tre olika studier: Social Progress Index, Environmental Performance Index och World Economic Forums rapport om könsskillnader – vilket innefattar faktorer som tryckfrihet, tillgång till bostäder och utbildning, halter av luftföroreningar, möjlighet återvinning samt HBTQ-rättigheter.

1. Island
85 procent förnybara energikällor och världens minsta lönegap mellan könen.

2. Finland
Finland är bäst i världen på hälsa och säkerhet enligt Social Progress Index.

3. Sverige
Sverige är fjärde bäst i världen på jämställdhet, enligt WEF:s index.

4. Norge
Vårt grannland starka när det kommer till utbildning, hälsa och tryckfrihet.

5. Nya Zealand
Landets fantastiska natur är ordentligt beskyddat.

6. Slovenien
Det här lilla europeiska landet med två miljoner invånare är bra på hållbarhet och tryckfrihet – men inte lika starka på jämställdhet.

7. Schweiz
Må vara att Schweiz inskaffade kvinnlig rösträtt så sent som 1971, men idag är landet världens femte mest progressiva, enligt Social Progress Index.

8. Danmark
Danmark rankas högt när det kommer till utbildning och liberala värderingar, samt listas som väldigt konkurrenskraftiga av WEF.

9. Irland
Den främsta orsaken till Irlands placering är bra tillgång till högre utbildning.

10. Storbritannien
Trots Brexit hamnar öriket på topp tio tack vare starka personliga rättigheter och en hög grad av trygghet.

ABB SACKAR
Konkurrenternas aktier har gått bättre än ABB gjort under tre månader med nya strategin. Om det fortsätter så återaktualiseras möjligheten att avknoppa Power Grids, eller byta vd, enligt en analytiker. (DI-mån)

FASTIGHETSVÄNDNING 2016
Fastighetsaffärerna slog rekord 2016 men trenden håller inte i sig, spår experter. (DI-mån)

SMÅBANKER UTMANAR STORBANKERNA
Ideologiskt inriktade Jak Medlemsbank och Ekobanken har haft ett begränsat utbud men utvecklas till alternativ till storbankerna. (DN-sön)

CIA OCH FBI: RYSSLAND HACKADE FÖR ATT HJÄLPA TRUMP
Ryssland orkestrerade en hackerattack för att hjälpa Donald Trump i presidentvalet på direkt order av president Vladimir Putin, enligt en rapport från amerikanska underrättelsetjänster. (DN-lör)

RYSK DESINFORMATION I SVERIGE ÖKAR
Rysk desinformation och spridning av falska nyheter i Sverige ökar enligt en unik studie från Utrikespolitiska Institutet. (DN-lör)

REGERINGENS NYA SÄKERHETSSTRATEGI
Regeringen presenterar en säkerhetsstrategi där de nationella intressen och de grundläggande värden som ligger till grund för landets säkerhet definieras. (DN-Debatt-sön)

VÄLJARNA: M BÖR LEDA
Väljarna föredrar en moderatledd regering, enligt en opinionsmätning som Sifo gjort på uppdrag av SVT. En förklaring till resultatet uppges vara att Sverigedemokraternas sympatisörer föredrar en M-ledd regering. (DN-sön)

M VILL SATSA FÖRSVAR
Moderaterna vill satsa totalt 8,5 miljarder mer på försvaret under nuvarande inriktningsperiod utöver de redan beslutade ökningarna. (DN-Debatt-fre)

Centerpartiet ställer sig bakom Moderaternas förslag om mer pengar till försvaret medan Miljöpartiet uppger att mer resurser kommer att behövas "på sikt". (SvD-lör)

Liberalernas partiledare anser att anslaget till försvaret måste ökas med 4 miljarder kronor redan i år. Fram till 2020 behöver försvarsbudgeten 28 extramiljarder, och den ska vara fördubblad till 2026. (DN-lör)

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att försvaret kan få mer pengar de kommande åren, men han vill första analysera det för att sätta en prislapp på vad som kan behövas. (Ekot-sön).

Ribban för det svenska försvaret är på tok för lågt satt, tung expertis hävdar att försvarsbudgeten behöver höjas till 100 miljarder kronor. (DI-mån)
För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST