Fotograf: Bertil Ericsson/TT

Det här är näringslivets 10 mäktigaste just nu

De här svenska näringslivsprofilerna hade mest makt under det senaste året, enligt tidningen Fokus.

Tidningen Fokus har listat Sveriges 100 mäktigaste personer under det senaste året, och Svd har utifrån den sammanställt de 10 mäktigaste inom svenskt näringsliv.

1. Stefan Ingves
Riksbankschefen från Österbotten har makten över Sveriges ekonomi ett år till – den 1 januari 2018 går hans mandat ut. Tills dess är "hans makt svår att överträffa" skriver Fokus.

2. Jacob Wallenberg
Genom Wallenbergfamiljens bolag Investor är han med och styr svenska bolagsjättar såsom Ericsson, SAS och ABB.

3. Karl-Petter Thorwaldsson
LO-ledaren har nära relationer med politiken och beskrivs som en "tydlig debattör" av Fokus.

4. Marcus Wallenberg
Ännu en Wallenbergare; Jacobs kusin samt ordförande i SEB och Saab. 
"Wallenbergarna må vara medskyldiga till Ericssons dikeskörning, men de är bättre på opinionsbildning än på att driva företag" skriver Fokus.

5. Fredrik Lundberg
Industrivärdens ordförande och Lundbergföretagens vd sitter på Sveriges första portfölj för industri och fastigheter.

6. Lars Idermark
Swedbanks ordförande beskrivs av Fokus som en "mäktig men färglös direktör som tjänat kooperativa, statliga och privata intressen."

7. Peter Wolodarski
Under Wolodarskis tid som chefredaktör på Dagens Nyheter har "statssekreterare och riksrevisorer avsatts på löpande band" skriver Fokus som motivering till placeringen.

8. Harry Flann
Han är ekonomiprofessor och ny ordförande i finanspolitiska rådet – och inte sen med att kritisera regeringens ekonomiska politik.

9. Tove Lifvendahl
Svenska Dagbladets politiska redaktör är den enda kvinnan på en annars gubb-dominerad lista. På ledarsidan sticker Tove Lifvendal "ut hakan i frågor som migration och integration. Har starkt anseende på andra sidan blockgränsen" skriver Fokus.

10. Daniel Ek
"Det svenska näringslivets klarast lysande stjärna. Spotifygrundaren har blivit de nyfödda och ännu ofödda företagens röst i Sverige" skriver Fokus.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA