Nu har toppchefen redan tjänat ihop hela din årslön för 2017

Det råder en rejäl löneklyfta mellan toppcheferna och deras anställda, i Sverige och på andra håll i Europa.

Sveriges bäst betalda börs-vd, Alex Schneiter på Lundin Petroleum, tjänar 190 miljoner kronor per år enligt Dagens Industri. Det motsvarar 533 707 kronor per dag, vilket är mer än en genomsnittlig svensk årslön.

Får Lundin Petroleums vd lika mycket i lönekuvertet i år har han redan nu tjänat ihop till hela din årslön för 2017.

Kring lunchtid imorgon kommer den genomsnittliga toppchefen på Storbritanniens 100 största börsbolag redan att ha tjänat ihop den genomsnittliga årslönen i hela landet. Det visar en kartläggning genomförd av tankesmedjan The High Pay Centre, skriver The Guardian.

Högt uppsatta chefer tjänar i snitt 129 gånger mer än sina anställda, och toppcheferna på de största börsbolagen tjänar i snitt över 11 000 kronor per timme.

Genomsnittslönen i hela Storbritannien är motsvarande cirka 316 652 kronor per år – vilket jämföras med en svensk snittlön på drygt 380 000 kronor per år.

Snittlönen per år för högre uppsatta svenska chefer inom bank, finans och försäkring är kring 1,5 miljoner, enligt SCB. Det innebär att de tjänar ihop till en genomsnittlig svensk årslön på cirka tre månader.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST