Motivationen på noll? Så får du jobbet gjort även när du inte har lust

Tillbaka på jobbet efter ledigheten, men svårt att hitta fokus? Vi hjälper dig på traven.

Vi har alla haft dagar när motivationen tryter men likväl måste vara produktiva och tackla en hel hög med uppgifter på jobbet. Särskilt tufft är det efter en tids ledighet.

Här är fem konkreta tips som hjälper dig komma igång och få jobbet avklarat, skriver Ceren Cubukcu på magasinet Entrepreneur.

Börja med en belöning
"Motivation är väldigt viktigt när du påbörjar en ny uppgift. Så höj dina dopamin-nivåer genom att bjuda dig själv på en trevlig efterrätt, kaffe eller ett roligt videoklipp."

Organisera din arbetsyta
"Se till att din arbetsyta är organiserad innan du påbörjar en ny arbetsuppgift. Om inte, rensa ut alla onödiga papper. På så vis tappar du inte ditt fokus sedan."

Lyssna på musik
"Försök att slappna av och fräscha upp huvudet för att förbereda dig. Lyssna på klassiskt eller jazz för att lugna själen. Och öppna ett fönster om du har möjlighet – friskt syre hjälper hjärnan att jobba bättre."

Börja i liten skala
"Dela upp din uppgift i mindre uppgifter. Det kommer att hjälpa dig få bättre överblick över ditt arbete, och som ett resultat blir det enkelt att mäta prestation när du lätt slutför dina uppgifter en efter en. Att slutföra mindre arbetsuppgifter kommer också motivera dig till att påbörja andra – på så vis får du hela jobbet gjort."

Ta hjälp av vänner
"Öka motivationen genom att ta hjälp av andra omkring dig. Jobba med en kollega eller någon i ditt team som kan hjälpa dig med input eller motivation."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST