Fotograf: Vestman/Flickr

Finland ger nu 5 000 kronor per månad till arbetslösa, helt kravlöst

Nordiska grannlandet testar medborgarlön mellan 2017 och 2019.

Att bli entreprenör i Finland är riskabelt; de vars verksamheter inte klarar sig får inget ekonomiskt stöd från arbetsförmedlingen därefter. Men det finns en potentiell lösning som kan få fler arbetslösa att våga ta klivet och starta eget.

Konceptet medborgarlön har blivit mer och mer i ropet – Kanadas, Indiens och Hollands regeringar diskuterar alla möjligheten, välgörenhetsorganisationen GiveDirectly har lanserat en 12 år lång studie i Kenya och Silicon Valley-bolaget Y Combinator lanserar snart ett pilotprojekt i Kalifornien.

Problemet med medborgarlön är bara att det än så länge inte finns tillräckligt med underlag som stöder dess påstådda positiva effekter.

Finlands nyårslöfte är att bli lite klokare i frågan; 2 000 arbetslösa finnar kommer nu att få lite drygt 5 000 kronor i månaden från finska försäkringskassan Kela mellan 2017 och 2019 – helt utan krav på motprestationer. Det skriver Business Insider.

Experimentets syfte är att ta reda på två saker.

Dels huruvida medborgarlön kan få bukt med Finlands röriga bidragssystem – i dagsläget finns det 40 olika bidragssystem, och varenda en av dem baseras på olika uträkningsmodeller.

Och dels vill myndigheterna bakom experimentet studera vad som händer med människors beteende när de får en summa pengar, utan några medföljande krav.

”Vissa kanske blir soffpotatisar, och vissa kanske börjar jobba med något. Det vet vi inte än” säger Marjukka Turunen, juridiskt ansvarig på Kela, till Business Insider.

Marjukka Turunen hoppas att experimentet ska leda till åtminstone några nya entreprenörer.

”Dagens system gör det svårt för människor att försöka göra något – även små projekt – och få någonting ut av det” säger hon.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST