Fotograf: Xlibber/Flickr

Ny svensk forskning: Så kan elbilen bli en större klimatbov än din gamla bensinbil

Om du har en elbil men inte är ute och kör den särskilt ofta, då är den en större klimatbov än din gamla bensindrivna bil. Det visar ny svensk forskning från KTH.

”Använder du inte elbilen är det bara en hög med exklusiva material.”

Det säger Katja Tasala Gradin, som forskar på produkters totala miljöpåverkan vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), till Di.

Det hela beror på hur mycket du kör. Tillverkningsprocessen av en elbil är otroligt resurskrävande och genererar betydligt större utsläpp än produktionen av fossildrivna fordon – vilket innebär att elbilen kommer med ett kraftigt minus på utsläppskontot redan när du köper den. Därför krävs det att du kör elbilen en hel del innan det lönar sig klimatmässigt.

”Det beror på hur mycket man använder den, det handlar om hur många kilometer bilen går under sin livstid. Ska man köra långt – välj en elbil. Ska man köra lite – då är det bättre att behålla gamla bilen” säger Katja Tasala Gradin till Di.

Sedan spelar det förstås roll hur grön elen är, både den du använder för att ladda elbilen samt den el som har använts i produktionen.

Det bästa är förstås att inte köra bil alls, enligt Katja Tasala Gradin.

”Det bästa är alltid att åka kollektivt. Om du måste köra mycket eller bor på landet – då är elbilen ett bättre svar på behovet. Men om du köper en elbil och parkerar den på gatan är det en riktig miljöbov.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST