Fotograf: Luca Bizzozero

De här två unga entreprenörerna ska äntligen revolutionera modebranschen – med lyxkläder gjorda på apelsinskal

Hälften av volymen i juiceproduktionen blir skräp skräp som Enrica Arena och Adriana Santanocito insåg kunde användas till att producera tyg, hjälpa utsatta apelsinodlare och göra modebranschen till mindre av en klimatbov.

Världens första plagg tillverkat av skal från citrusfrukter finns förhoppningsvis i butikerna väldigt snart. Det är ett italienskt, ännu hemligt, modeföretag i lyxsegmentet som designat den första kollektionen.

På Orange Fiber, som ligger bakom det nya tyget, råder spänd förväntan kring hur kollektionen kommer att se ut och hur den kommer att mottas på marknaden.

"Priset på våra tyger i detta tidiga skede är jämförbart med italienskt silkestyg", säger Enrica Arena, ansvarig för bolagets kommunikation.

Det höga priset är en följd av små volymer och mycket handpåläggning och den första leveransen är inget som kommer att göra entreprenörerna rika.

"Vi får väl förhoppningsvis kostnadstäckning."

Det började med att Enrica Arena och Adriana Santanocito delade lägenhet i Milano. Som rumskamrat fick Enrica Arena höra mycket om Adriana Santanocitos drömmar, drömmar om att ta fram nya hållbara textilier från naturliga råvaror.

"Vi är båda från Catania på Sicilien och många av Adrianas kompisar hade vittnat om hur apelsinodlarna gick på knäna där hemma. Hon började fundera på hur hon kunde hjälpa dem genom att använda restprodukterna från juiceproduktionen."

I en enda juicefabrik på Sicilien kan det pressas upp mot 60 000 ton apelsiner varje år. Bara hälften av volymen blir juice, resten betraktas som skräp. I Italien summerar det sistnämnda till 700 000 ton per år och motsvarar mellan 2 och 7 procent av den globala produktionen.

Enrica Arena lyssnade med ett halvt öra på sin rumskamrat eftersom hon då var mitt upp i sina egna studier till kommunikatör.

I labbet på Polytechnico di Milano kunde hon efter många försök bevisa att det faktiskt gick att extrahera cellulosa från skalen för att sedan spinna det till en silkesliknande tråd.

Nu behövde Adriana Santanocito Enrica Arenas hjälp.

"Storyn skulle presenteras för en tävlingsjury i Spanien en vecka senare och hon behövde någon som kunde prata bra engelska. Jag bestämde mig för att hjälpa till. "

Sedan dess är de kompanjoner och medgrundare till Orange Fiber som startade i feburari 2014. Redan från start fick de finansiering av fyra italienska affärsänglar, varav två från Sicilien.

"Med hjälp av dem kunde vi ta fram den första prototypen, bygga ett team och börja besöka potentiella kunder. "

I dag har Orange Fiber en pilotanläggning på Sicilien som hittills har producerat 2 ton cellulosa. Den har sedan skickats till en samarbetspartner i Spanien som tillverkat tråd för att sedan förädlas till tyg hos en annan partner i Como i Italien.

Redan från start har det cirkulära tänket varit i fokus.

"Vår samarbetspartner i Spanien har en väldigt hög återanvändning av sitt lösningsmedel och slutprodukten är biologiskt nedbrytbar. När det gäller återvinning av vårt tyg är vi inte klara med testerna ännu. "

Visionen är att sprida teknologin till alla världens citrusproducenter, kanske genom att sälja licenser, och lösa problemet med att så stora delar av råvaran inte används.

De vill också visa världen att hållbart kan vara lyx, inte bara något som ser billigt och tråkigt ut.

"Vem har bestämt att just guld, diamanter och päls är lyx?", undrar Enrica Arena.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.