Fotograf: Marc Nozell/Flickr

”Clinton driver trafficking med barn i pizzeria-källare” – här är de 5 värsta fejknyheterna 2016

På valdagen i USA drev fejknyheter mer engagemang på Facebook än de faktiska nyheterna. Vi tittar närmare på en extremt oroande trend.

Ett av årets mest oroande fenomen är den ökade spridningar av fejknyheter, något som blev smärtsamt uppenbart i samband med det amerikanska valet i november.

På valdagen 8 november drev fejknyheter mer engagemang på Facebook än artiklar från de konventionella nyhetskällorna, enligt data som Buzzfeed har sammanställt. Den sammanlagda mängden delningar, gilla-markeringar reaktioner och kommentarer för innehåll på Facebook brukar kallas för ”Engagements”.

Antalet totala Engagements för fejknyheter på Facebook ökade från cirka 3 miljoner i februari 2016 till 8,7 miljoner i november, samtidigt som konventionella nyheter minskade från 12 miljoner till 7,3 miljoner under samma period.

Här är 5 av de mest otroliga, och oroväckande, fejknyheterna från året som gått, listade av CNBC.

”Påven Francis chockar världen, stöder Trump som president”
På valdagen hade den här artikeln, som publicerades på bland annat populära sajten för fejknyheter Ending the Fed, nästan en miljon engagements – och påven såg sig tvungen att förklara offentligt sin policy att ”aldrig kommentera valrörelser”, enligt Reuters.

Ending the Fed har tagit ner artikeln, men fortsätter att publicera fejknyheter. De har över 350 000 följare på Facebook, skriver CNBC.

Pizzagate: Hillary Clinton driver trafficking av barn i pizzeria-källare
I de läckta mejlen från Hillary Clintons kampanjchef som Wikileaks publicerade i höstas nämns pizza och sociala sammankomster ett antal gånge.  

Användare på online-forum så som 4chan och Reddit drog snabbt ”slutsatsen” att pizza var kodord för en hemlig trafficking-verksamhet med sexuellt utnyttjade barn, i källaren på pizzerian Comet Åing Pong i Washington.

Personalen på pizzerian har fått motta hundratals dödshot, och det hela gick så långt att en man gick in på pizzerian och avlossade skott med automatvapen. Det ironiska i sammanhanget är att pizzerian i fråga inte ens har en källare, enligt Vox.

Efter valet: Irland tar emot Trump-flyktingar från USA
En miljon människor läste den här artikeln, som publicerades på sajten Winning Democrats. Artikeln påstår även att Kanada öppnar dörren helt för besvikna amerikaner som vill lämna landet efter valresutltatet, enligt CNBC och Buzzfeed.

Hillary Clinton sålde vapen till IS
Ännun en följd av Wikileaks publicering av mejl från Hillary Clintons kampanjchef.

Wikileaks-grundaren Julian Assange sa i samband med publiceringen att USA:s utrikesdepartement hade godkänt transportering av vapen till Libyen 2011, och att de vapnen senare hade hamnat i jihadisternas händer. Det skriver CNBC.

Det förvrängdes av sajten The Political Insider till att Hillary Clinton aktivt sålde vapen till IS och andra islamiska jihadister. Innan valdagen hade artikeln 789 000 engagements, enligt Buzzfeed.

RuPaul: Trump tafsade på mig på 90-talet
Det här var egentligen en satirisk artikel som publicerades på satirsajten World News Daily Report i kölvattnet på videon som avslöjade Trumps attityd att det är okej att tafsa på kvinnor. RuPaul är en av USA:s mest kända drag queens.

Det var många som missade att det var satir: artikeln hade över 280 000 engagements på Facebook innan valdagen, enligt Buzzfeed.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är de 5 enkla principerna som gjort svenska småsparare till miljonärer
  2. Nu släpps nya iOS 10.3 – med en väldigt efterlängtad funktion
  3. Mannen som gick från vaktmästare till mångmiljonär: Min bästa investering kostade 300 kronor
  4. Nu har Elon Musk grundat ett helt nytt bolag – som är ännu galnare än SpaceX
  5. Så många svenskar är nu miljonärer – men det finns ett stort problem
  1. Nu blir det 40% dyrare att ha pengarna på banken
  2. 27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba
  3. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  4. Därför kraschade Ubers självkörande Volvo – nu stoppas testerna
  5. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor

SENASTE VA

VA Karriär