Fotograf: Alban Tech/YouTube

Frankrike öppnar världens första solcellsväg

1 kilometer för 5 miljoner euro – framtiden är dyr.

Ségolène Royal, Frankrikes miljö- och energiminister, invigde nyligen 1 kilometer solcellsväg utanför en liten by i provinsen Normandie.

Solcellsvägen, som går under namnet Wattway kommer att genomgå en testperiod för att se hur mycket energi den genererar – det är beräknat att kring 2 000 fordon kommer att passera varje dag. Det skriver The Guardian.

Miljöministern Royal har en vision om att det ska installeras 1 kilometer solcellsväg för varje 1 000 kilometer väg i Frankrike. Men kritiker har ifrågasatt huruvida tekniken, som är väldigt dyr, verkligen är värd investeringen.

Den 1 kilometer långa solcellsvägen i norra Frankrike har kostat 5 miljoner Euro att bygga – och det är ännu inte säkert hur mycket elektricitet den kommer att generera.

”Det är otvivelaktigt ett tekniskt framsteg, men när det gäller produktion av förnybara energikällor finns det annat som borde prioriteras framför en pryl som vi vet framförallt bara vet är väldigt dyr – och inte hur väl den fungerar” säger Marc Jedliczka från Network for Energetic Transition till Le Monde.

Colas, som har konstruerat solcellsvägen Wattway, har dock storslagna planer; de har kring 100 projekt med solcellsvägar på gång, och hoppas kunna dra ner på tillverkningskostnaderna framöver. Det skriver The Guardian.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST