Ny statistik: De här yrkena ger sämst lön i Sverige

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sveriges lägsta löner visar på ett lönegap, julens korta ledighet spås lyfta landets BNP och S attackerar KD-ledaren.

Yrket med den lägsta genomsnittliga månadslönen i Sverige är marknadsundersökare och intervjuare, med 18 000 kronor i månaden.

Därefter följer yrkeskategorin övrig hemservicepersonal samtt kafé- och konditorbiträden, båda med 20 100 kronor i genomsnittlig månadslön. Även soldater är väldigt lågt avlönade med en genomsnittlig lön på 21 800 kronor i månaden. Det visar ny statistik från SCB.

Den genomsnittliga månadslönen i Sverige totalt är 32 000, men det finns fortfarande ett lönegap mellan könen; genomsnittslönen för kvinnor är 29 900 jämfört med 34 100 för män – vilket motsvarar en skillnad på 13 procent.

”Ju större andel kvinnor det finns i ett yrke, desto lägre är den relativa lönen”, säger Lasse Thörn, chef över enheten för avtalsfrågor på det fackliga organet LO, till Dagens Industri.

Förutom stor andel kvinnor är det även många unga i yrkena med lägst löner.

”Det visar den problematik som finns, att lönerna ofta är allra sämt i de yrken som ofta är det första steget in på arbetsmarknaden. Det är inte acceptabelt. Vi måste se till att de som är värdediskriminerade får en bättre löneutveckling än övriga genom en omfördelning” säger Lasse Thörn till Di.

De här 10 yrkena har lägst genomsnittslön i Sverige:

  1. Marknadsundersökare och intervjuare – 18 800
  2. Övrig hemservicepersonal m.fl. – 20 100
  3. Kafé- och konditoribiträden – 20 100
  4. Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift – 21 500
  5. Övriga servicearbetare – 21 600
  6. Soldater m.fl. – 21 800
  7. Croupierer och oddssättare m.fl. – 21 800
  8. Restaurang- och köksbiträden m.fl. – 22 100
  9. Barnskötare – 22 200
  10. Bärplockare och plantörer m.fl. – 22 200


KORT LEDIGHET LYFTER BNP
Arbetsgivarjulen, med få röda vardagar, kommer enligt Konjunkturinstitutets innebära 10 miljarder kronor mer i produktion i år. (DI)

FACK RASAR MOT POSTEN
LO menar att Postnord smiter från sitt ansvar och bidrar till att skapa dåliga villkor för chaufförer när de struntar i att kräva kollektivavtal i vissa upphandlingar. (SvD)

S-ATTACK MOT BUSCH THOR
Ebba Busch Thor ägnar sig åt en "farlig och allvarlig lek" med Sverigedemokraterna, säger Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth. (DN)


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.