Nu är det bevisat: Feta vd-löner ger inte bättre lönsamhet

Ny forskning har studerat sambandet mellan höga chefslöner och lönsamhet… och inte funnit något.

Forskare på det brittiska universitetet Lancaster University Management School har studerat sambandet mellan ett företagens chefslöner och deras lönsamhet, i en genomgång av Storbritanniens 350 största bolag mellan 2003 och 2014.

Högt uppsatta chefer har fått en löneökning på 82 procent mellan 2003 och 2014. Samtidigt var medianavkastningen på investerat kapital mindre än 1 procent för samma period. Det skriver Financial Times.

Även om en stor del av löneökningen till synes är baserad på prestation, så är parametrarna som används för att mäta prestation – såsom sammanlagd vinst för aktieägare och vinstökning per aktie – kortsiktiga och inte särskilt sofistikerade enligt forskarna. Därför har de valt att kolla på medianavkastning på investerat kapital, vilket ger en bättre bild på sikt, uppger Financial Times.

Löner inom brittiska företagsledningar är högst i hela Europa; medianlönen för en högt uppsatt chef var över miljoner pund förra året. Det är hela 50 procent mer än i Tyskland, som har näst högst chefslöner i Europa.

”Du får inte de bästa cheferna genom att överbetala dem” säger Xavier Baeten på Vlerick Business School till Financial Times.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST