Fotograf: TT / Tomas Oneborg

Lista: De här jobben betalar bäst i Sverige

Här är VA:s Viktigaste på 3 minuter: Om du vill bli rik, då är finansbranschen fortfarande ett säkert kort; Aleppo är åter i Assads händer och Ikea betalar 450 miljoner i skadestånd i USA.

Högre chefer inom bank, finans och försäkring tjänar allra bäst i Sverige med en månadslön på 123.100 kronor i genomsnitt, visar ny data från SCB. Det skriver Di.

Men om man vill börja tjäna mer och uppnå chefsposition, hur borde man göra?
Det krävs framför allt förhandling med chefen; och det gäller att förebereda sig med nedskrivna argument, menar Eva Lindquist, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer när hon säger till Di:

”De individuella prestationerna, dina bidrag till verksamheten och förändringar i ansvar ska vara i fokus. Det är viktigt att man hittar konkreta exempel från vardagen som man kan lyfta fram i lönesamtalet. Man kanske har ingått i en projektgrupp och lyckats väldigt bra där”

I en förhandling är det viktigare att titta på marknadslönenivåer, och inte falla för jämförelser med kolleger, menar Lindquist:

”Att en kollega har högre lön eller att man fått ökade kostnader i sitt privatliv är inga argument att använda. Man ska fokusera på de invidiviuella prestationerna, allt annat ska bort.”

Här är de bäst betalda yrkena i Sverige 2015, enligt SCB:

Högre chefer inom bank, finans och försäkring - 123.100 kr
Mäklare inom finans - 77.700 kr
Specialistläkare - 75.200
Verkställande direktörer m.fl. - 74.200 kr
Högre forsknings- och utvecklingschefer - 72.000 kr
General-, landstings- och kommundirektörer m.fl. - 71.500 kr
Ekonomi- och finanschefer, högre nivå - 68.500 kr
Piloter m.fl. - 64.700 kr
Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, högre nivå - 64.200 kr
Lägre chefer inom bank, finans och försäkring - 63.600 kr
Personal- och HR-chefer - 63.000 kr
Försäljnings- och marknadschefer - 62.700 kr
Lägre forsknings- och utvecklingschefer - 61.300 kr
Informations-, kommunikations och PR-chefer - 61.200 kr
It-chefer - 59.100 kr
Chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet - 59.000 kr
Fastighets- och förvaltningschefer - 58.400 kr
Inköps-, logistik- och transportchefer - 57.700 kr
Klinik- och verksamhetschefer inom hälsa och sjukvård - 57.300 kr
(Genomsnittslönen för svenska arbetsmarknaden - 32.000 kr)

Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB)

IKEA
Ikea stämdes tidigare av tre amerikanska familjer, vars barn hade dött av svenska företagets fallande möbler. Nu har man nått en uppgörelse: Ikea ska betala omkring 450 miljoner kronor till familjerna.

ALEPPO

Den Syriska regeringen, ledd av Assad, kontrollerar nu Aleppo för första gången sedan 2011. Massevakueringar av civila sker fortlöpande.

UPPRUSTNING

Japan har gjort en rekordökning av sin militärbudget, till nästan 400 miljarder kronor. Det tyder på att landet vill förbereda sig för en ny ordning i Stilla Havet, efter att Trump-regeringen tillträder.

TESTFLYGNING

Saab och Boeing har genomfört den första testflygningen med sitt nya skolflygplan. Därmed hägrar en jättemarknad för bolagen om de lyckas sälja planet i den redan hårda konkurrensen. (Svd)

LJUS FRAMTID FÖR SINGAPORE

Singapore är en mogen stjärna som inte längre betraktas som en tiger, skriver Dagens industri. För de som tror på Asien finns det potential på landets aktiemarknad. (DI)

V.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt riktar hård kritik mot Socialdemokraterna men drömmer fortsatt om att utses till minister av S-ledaren Stefan Löfven. (DN)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST