Fotograf: TT / Jonas Ekströmer

Svenskarna nu rikare än någonsin - "Det är ett kraftigt lyft"

Svenska hushållens nettoförmögenhet motsvarar Sveriges BNP - gånger fyra. Men skulderna har också ökat. 

SEB:s Sparbarometer för tredje kvartalet visar att svenskarnas nettoförmögenhet nu är rekordstort. Den uppgår till 14.122 mijarder kronor, ett lyft på nästan 5 procent sedan förra året. Det skriver Dagens Industri. 

"Den viktigaste förklaringen var att aktietillgångarna ökade i värde tack vare starka börser. Men även bostadspriserna, som länge varit ett draglok och central förklaring till förmögenhetstillväxten, fortsatte stiga” sa Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till Di.

Men skulderna har också ökat, till 3,7 miljarder, och fortsätter att växa med ca. 7 procent på årsbasis.

Det faktum att svenskarnas förmögenhet långt hänger på rekordhöga bostadspriser utgör en risk för ett kraftigt fall, om bubblan skulle spricka:

"Vi tror inte att risken för ett ras är överhängande men även en nedgång på 15–20 procent som vi sett i en del andra länder, skulle kunna få mycket negativa konsekvenser både för enskilda hushåll som lånat för mycket och för ekonomin i stort eftersom utrymmet för konsumtion skulle minska" säger Magnusson.

LÄS MER: Hela listan: Sveriges 178 miljardärer 2016

Veckans Affärers miljardärslista 2016 avslöjade nyligen att Sveriges 178 miljardärer tillsammans har en nettoförmögenhet på 2076 miljarder. Jämfört med SEB:s senaste siffror, motsvarar miljardärernas innehav omkring 15% av landets förmögenhet.

FEL MED MINUSRÄNTA
Riksbankens minusränta har kraftigt negativa effekter på pensionerna, fördelningen av förmögenheter och hushållens skulder, anser före detta vice riksbankschefen Lars Nyberg och tidigare riksdagsledamot Carl B Hamilton. (DI)

HUSHÅLL DRAR NED
Amorteringskravet på bolån har gjort att konsumtionen av kapitalintensiva varor har tappat farten markant, enligt HUI Research. (DI)

SLUT PÅ SANKTIONER
Barack Obamas senaste runda av ryska sanktioner riskerar att bli kortlivade, då tillträdande utrikesminister Rex Tillerson är skeptisk. (DI)

FLER BOSTÄDER
Stockholms handelskammare kräver morötter för storskalig andrahandsuthyrning i befintliga bostäder i Stockholm, och har "funnit" 28.000 tänkbara sådana. (SvD)

TACKA JA 
Storägare med 29 procent av aktierna har redan tackat ja till Altors bud. Premien är aptitlig menar DI som rekommenderar att acceptera (DI)

MÅNGSYSSLARE.
Föreningen Aktiespararna tar strid mot börstoppars mångsyssleri. (SVD)


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant