Fotograf: TT / Eric Risberg

Så mycket går Uber med förlust – nu riskerar börsnoteringen läggas på is

Världens högst värderade startup har fortfarande en lång sträcka kvar tills man når lönsamhet. Storsatsningar på självkörande bilar och Uber Eats bidrar till miljardförlusterna.

Taxiappen Uber har tidigare hajpats till den grad att företaget börjat framstå som oåtkomlig för konkurrens. Men de senate resultaten visar stora orosmoln för världens högst värderade startup.

Taxiappen dras med monsterförluster. 

Det i dagsläget privata bolaget, värderat till 600 miljarder kronor, presenterar inte delårsresultat offentligt men ska enligt Wall Street Journal ha hållit ett investerarmöte förra veckan för att diskutera resultaten.

Enligt uppgifter ska bolaget ha rapporterat en förlust på 800 miljoner dollar, motsvarande 7,5 miljarder kronor, under det tredje kvartalet. Under årets första halvår ska förlusten ha varit 1,2 miljarder dollar, mer än 10 miljarder kronor.

Det tredje kvartalet tyngdes av kraftiga utgifter såsom utbetalningar till nya förare och investeringar i nya satsningar som verksamheten för självkörande bilar och matleveranser med Uber Eats, som nyligen lanserades i Stockholm. 

LÄS MER: Nu kör Uber runt i självkörande Volvo - hotas att bli stämda

Men samtidigt här intäkterna rusat: under första kvartalet steg den från 9 till 16 miljarder kronor. 

Resultatet har också förbättrats till följd av att Uber genomfört en fusion med sin stora konkurrent i Kina, Didi Chuxing, som lyckades hålla tillbaka Ubers expansion i världens största ekonomi.

Men stora frågetecken återstår kring företagets framtida lönsamhet. 

Nu kan Ubers planer på en börsnotering läggas på is efter bolagets svaga resultat.

Uber kommer troligtvis att behöva parera delar av förlusterna före en eventuell börsnotering för att inte skrämma bort investerare, skriver Wall Street Journal.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST