Guruns 5 insikter om vad som föder framgång

Alexander Pärleros har i sin Framgångspodd snart intervjuat 100 av Sveriges mest framgångrika människor för att klura ut vad som egentligen föder framgång.

 

Vad är det som gör att 1 procent av jordens befolkning äger 99 procent av alla tillgångar? Det ville entreprenören Alexander Pärleros ta reda på när han startade Framgångspodden. Själv fick han en tuff start i livet.

Alexander Pärleros Framgångspodd är uppe i snart 100 avsnitt och har cirka 200 000 lyssnare varje vecka.

Samtalen med framgångsrika människor har gett Alexander Pärlerosvärdefulla insikter om vad som föder framgång. En tydlig gemensam nämnare är att de ser till att få 15-20 procent mer gjort per dag än sina konkurrenter. Det kan handla om något så enkelt som att gå upp en timme tidigare.

Andra faktorer som förenar dem är att ta saker för vad de är och kanske inte minst att drivas av sin passion.

"En person som väljer att bli ekonom bara för att föräldrarna uppmuntrar till det blir aldrig lika framgångsrik som en som älskar att vara ekonom."

Samma sak gäller entreprenörer. Den som inte längtar till måndagar eller kastar sig ur sängen vid första bästa idé förblir medelmåttig.

Framgångsrika personer har också ofta tidigt stött på någon som säger "det där går ju inte". Det föder en drivkraft att bevisa motsatsen, enligt Alexander Pärleros.

"Jag är övertygad om att Gunde Svan skulle kunna lyckas som hotellentreprenör och att Petter Stordalen skulle ha blivit en jävel på att åka skidor bara han hade velat."

31-åringen har själv övervunnit alla odds och flera gånger fått smaka sötman av framgångens bägare.

Första gången var när han efter lite drygt ett år som rekordung säljare på SBS Radio snittade nära 200 000 kronor i månadslön.

"Jag var van vid enormt slit efter militärtjänst som röjdykare och bara att få sitta med torra kläder kändes som rena lyxen. Så jag bestämde mig för att jobba hårdast av alla."

Genom en tumregel att hantera alla administrativa göromål före och efter arbetsdagens slut kunde ordinarie arbetstid läggas på att boka och träffa kunder.

Mångmiljonlönen till trots är hans ledstjärna i livet att inte sitta på ålderns höst och ångra det han aldrig tog sig för.

Mobilräkningar på tiotusentals kronor och kundbesök hos jämförelsebolag som Lendo och Elskling födde affärsidén till jämförelsesajten Mobilia. 

Det tog bara fyra år tills Schibsted köpte bolaget. Köpeskillingen är hemlig, men har gett tillräckligt för att han ska kunna vara herre över sin egen tid under resten av livet.

Försäljningen har också banat väg för senaste affärsidén Pensionera, som kallas ett "Spotify för pensionssparande". Bolaget har nyligen vunnit Optimizer Invests globala tävling "Start-Up Hunt" och en investering på 12 miljoner kronor. 

Idén till framgångsrika Framgångspodden föddes bland annat genom att Alexander Pärleros tyckte att det saknades en podd-variant på Napoleons Hills storsäljare "Tänk rätt, bli framgångsrik".

Men podden handlade också om att bygga nätverk med framgångsrika personer som Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski, hotellkungen Petter Stordalen och forne skidässet Gunde Svan - allt enligt devisen framgång föder framgång.

"Podden har ändrat hur jag ser på livet och framgång."

Uppväxten i Haninge söder om Stockholm var inget liv på en räkmacka. När han var tre år lämnade pappan familjen och flyttade till Australien. 

Alexander Pärleros fick jobba på McDonald's hela helgerna och sälja bingolotter på kvällarna för att ha råd att göra det som andra gjorde.

Han blev en utpräglad individualist. Det kunde lätt bli åtta tio tvåtimmarspass i veckan med Södertörns Simsällskap. Senare tog han VM-brons i Mixed Martial Arts, MMA.

Han var en medelmåtta i grundskolan och som 15-åring bar det iväg till fosterhem. I gymnasiet skärpte han till sig och fick spets rätt igenom.

"Jag har aldrig fått något gratis och ska något lösas får jag göra det själv."

Han har känt sig faderslös stora delar av livet, men kunde lägga en viktig pusselbit till handlingarna när han träffade pappan i Melbourne sedan dennes bror visade sig bo i Stockholm. Där möttes han av en familj på 30-40 personer och fick träffa syskon han aldrig tidigare sett.

Han är inte arg på pappan, men känner sorg över att han aldrig tog initiativ att kontakta honom.

Den tråkiga erfarenheten har gjort det svårt att släppa andra människor in på livet och först nu fattade han beslutet att köpa lägenhet ihop med sin flickvän - framgångsrika bloggerskan Ida Warg.

Men även om uppväxten gjorde honom till den drivna person han är finns det inget som har påverkat hans liv så mycket som militärtjänsten som röjdykare.

Han fick bland annat ro 11,7 mil till Norge på mindre än ett dygn och bär än i dag kustjägargrodan Anselm som ständig påminnelse om att ingenting är omöjligt.

"Det var mitt bästa år. Jag kom in som en person och ut tio gånger bättre."

I dag mediterar han dagligen och tänker på saker som förgyllt dagen samt något som inspirerar inför nästa dag.

För några år sedan kunde han bli imponerad av någon som köper ett hus i Los Angeles för hundratals miljoner kronor, men idag tycker han att meningen med livet är finna sin gåva för att sedan ge bort den.

Han exemplifierar med idoler som Teslagrundaren Elon Musk, Klarnagrundaren Niklas Adalberth och inte minst Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som har lovat att ge bort nästan hela förmögenheten.

"Min dröm är två artiklar. Först en om att jag har tjänat 5 miljarder. Och sedan en dagen efter om att jag ger bort 99 procent."

 Så blir du framgångsrik, enligt Alexander Pärleros:

1. Var inte rädd för uppoffringar som får dig att prestera mer än dina konkurrenter

2. Ta saker för vad de är - stressa inte upp dig i onödan

3. Låt din passion driva dig

4. Gå din egen väg - lyssna inte på belackare

5. Hitta din gåva - och ge bort den


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST