Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

"Det är göret som är det viktiga, inte Facebook-like:andet" - CSR-stjärnan uppmanar svenskarna att ta mer socialt ansvar utomlands

Mark Levengood träffar en av de mest inflytelserika CSR-expertrena i Norden, Parul Sharma. Hon talar om  svenskarnas bristande sociala ansvar utomlands, ökande nepotism i Sverige och sociala mediers inverkan på samhället. 

Parul Sharma är människorättsjurist, Counsel och Head of CSR Compliance på Advokatfirman Vinge. 

Sharma har under flera år rankats som en av de mest inflytelserika CSR-expertrena i Norden.

Bland annat de här frågorna diskuterar Sharma och Mark Levengood i podden (nedan): 

Svenskar sköter sig hemma, men måste ta mer ansvar utomlands
Sverige är världens tredje minst korrumperade land. Men vi måste tänka mer på hur vi för oss utomlands, både som individer och företag:

"Det håller inte att vi är bra innanför vår lilla nation. Vi måste ta ett större ansvar utomlands" menar Sharma. 

"Sveriges framgång bygger på att vi är ett väldigt berest folk. Men vi har ett avtryck utanför Sverige som vi måste börja titta på ärligare  ekologiska, korruptions- och människorättsliga avtryck."

Det gäller till exempel mutor i fattiga länder, affärsresandens sexhandel; samt barnarbete och miljöförstörelse i globala flödeskedjor.

Vi har en kultur av nepotism i Sverige
"Vi säger till våra ungdomar, skaffa dig nätverk, istället för att bli riktigt duktig på någonting. Mina föräldrar tjatade aldrig om nätverk. Nätverk är en uppmuntran till att vigas in i ett nepotistiskt system."

Svenska konsumenter måste ställa mer krav på företagen
Det handlar om företagets kontrollmekanismer, som konsumenterna måste lära sig om bättre. Och det är en komplicerad fråga, påpekar Sharma: 

"Konsumenter idag måste lära sig hur företag fungerar inifrån. Hur säkerställer vi att vi inte har barnarbete? Hur mycket resurser har företaget tillsatt för att se till att dåliga saker elimineras i flödeskedjan? Tycker ledningen att de här frågorna är viktiga?"

Vi måste komma ihåg att Unicefs beskydd gäller även svenska barn. Vi måste ta sociala frågorna och hänsyns-tänket hemåt. Många svenska barn får inte den uppmärksamhet de behöver i hemmet, och far illa. 

Parul har bland annat arbetat på EU Commission DG Aid, Amnesty Business Group, Stora Enso, och Sandvik AB. Hon är även ordförande för Svenska regeringens delegation för FN:s hållbarhetsmål; agenda 2030. Hon är också rektor på the Academy for Human Rights in Business, där över 400 företag har utbildats inom CSR frågor. 

LÄS MER: Svenska Supertalangen på FN som ska göra världen mer rättvis

Mark möter" är en ny podd från UNICEF. 

UNICEF-ambassadören Mark Levengood möter UNICEF-anställda och vänner till organisationen och ger i samtalen en bild av verksamheten för barns rättigheter utifrån flera olika perspektiv.

Ända fram till jul kommer du här på VA.se att möta en rad av Unicefs många engagerade medarbetare, läsa om hur organisationen jobbar och med innovation och ny teknik når ut till allt fler behövande barn i katastrofutsatta områden. Och du, självklart vill du och ditt företag också drar ert strå till stacken. 

Ge en julgåva - som tack får ni gåvobevis att ge till kunder, anställda eller partners. Eller så går du in på Unicefs Gåvoshop. Om du så bara köper ett katastrofpaket för 199 kronor så kan du rädda barns liv.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.