Fotograf: Flickr

Bistert 2016 – men de här 12 sakerna kan vi glädjas åt

2016 kommer inte att gå till historien som något höjdarår: krig, terrordåd, naturkatastrofer och politisk oro dominerade rubrikerna världen över. Men det finns en del ljusglimtar vi kan glädjas åt.

Kriget i Syrien fortsätter att rasa; terrordåd och naturkatastrofer har stått som spön i backen och musiklegendarer som Prince, David Bowie och Leonard Cohen har gått ur tiden. 2016 har kanske inte varit roligaste året, men nu har Wired listat några av årets främsta glädjeämnen.

Här är några av de mest positiva händelserna under ett för övrigt ganska bistert 2016, enligt Wired:

1. Fler vilda tigrar och jättepandor
Populationen av vilda tigrar ökade för första gången på 100 år. Det fanns blott 3 200 vilda tigrar i världen år 2010, men trots alla rapporter om massa djurarter har utökat skydd samt övervakning gjort att siffran landade på 3 890 i år, enligt World Wildlife Fund, WWF, och Global Tiger Forum.

Samma utveckling gäller så kallade jättepandor. Efter att det i Kina fötts betydligt fler pandor än vad som har försvunnit har International Union for Conversation of Nature uppgraderat arten från utrotningshotad till sårbar, enligt Wired.

2. Mutant-snigeln Jeremy finner sin livs kärlek
Spiraler som går moturs och genitalier på fel sida kroppen som gör det svårt att para sig väckte Twitter-sympatier för snigeln Jeremy. Genom att forskare vid universitetet i Nottingham använde hashtaggen Snailllove fann forskarna till slut hans dröm – en snigel med samma ”defekter”.

3. GSK och Google skapar revolutionerade vårdbolag
Medicinjätten GlaxoSmithKline och Googles moderbolag Alphabet har skapat bioelektronikbolaget Galvani Bioeletronics. Företag ska utveckla implantat i miniatyrformat som kan tackla kroniska sjukdomar som artros, diabetes och astma.

4. Zika inte längre globalt hot
FN-organisationen WHO har nedgraderat Zika-viruset till ett kroniskt hot i stället för ett akut globalt sådant. 

Det kanske inte låter så positivt och det finns fortfarande enorma risker med Zika-viruset, men WHO jobbar på en mer långsiktig strategi för att tackla viruset som bromsar hjärnans utveckling hos nyfödda och ger mindre huvud.

5. Positiva resultat med ny HIV-metod
Första patienten som behandlats för HIV genom en ny metod har inte visat några tecken på att viruset skulle hålla på att återvända efter behandlingen. Metoden går bland annat ut på att stimulera immunsystemet för att slå ut celler som bär på viruset.

6. Ultraljud väcker man från koma
En 25-årig man har vaknat från koma efter att forskare lyckats stimulera vävnader i hans hjärna med hjälp av ultraljudspulser. Det tog bara 3 dagar. Sedan var mannen helt medveten om sin omgivning.

7. ICE Bucket Challenge-intäkter gav ALS-genombrott
Förra året var det oerhört populärt att filma när man häller en hink med iskallt vatten över sig och utmana andra att göra samma sak. Allt till stöd för kampen mot nervsjukdomen ALS.

I år visar det sig att pengarna bidragit till att finansiera en studie som har upptäckt en ny gen – NEK1. Genen räknas idag som den främsta orsaken till att utveckla sjukdomarna. Forskarna har nu stora förhoppningar om att kunna utveckla effektiva metoder för att stoppa genens framfart.

8. Plastmikrokorn förbjuds nästa år
Brittiska regeringen har offentliggjort att man inför förbud mot plastmikrokorn nästa år. Orsaken är rädslan att de ska hamna i våra hav och bli en del av kretsloppen. De små plastkornen är exempelvis vanliga i både tandkräm och peeling-krämer.
 
9. Soldrivna plan tar sig jorden runt
Det soldrivna planet Solar Impulse 2 nådde sin slutdestination i juli efter att ha tagit sig drygt 42 000 kilometer runt jorden och bevisat att ren energi faktiskt kan användas till att driva flygplan. 

En av piloterna, Bertrand Piccard menade att:
”Himlen är inte begränsningen, utan bränslet. Och med Solar Impulse fanns det ju inget bränsle, utan man kunde flyga hur länge man ville”.

10. 55 länder enas om klimavtal i Paris
55 länder som står för ungefär lika stor andel av koldioxidutsläppen i världen kom vid klimatmötet i Paris i november överens om ett mål som kraftigt understiger en genomsnittlig uppvärmning av jordens temperatur med 2 grader.

Länderna måste visserligen drastiskt minska utsläppen för att nå dit, men överenskommelsen är ändå ett oerhört viktigt steg för att lösa problemen med global uppvärmning.

11. Världen fick Pokémon Go
AR-spelet (mix mellan virtuell verklighet och virtuell sådan) där man ska fånga Pokémon-figurer peakade vid 45 miljoner användare under året.

Det kan verka meningslöst att jaga låtsasfigurer med sin smarta telefon, men en uppsida var att många fick chans att röra sig lite extra.

12. Titta på Netflix offline
Netflix-fans över hela världen kunde nyligen glädja sig åt att streamingtjänsten gjort det möjligt att ladda ned innehåll för att titta på det offline – ungefär på samma sätt som Spotify fungerar.

Men så länge är det dock bara ett fåtal serier och program som har möjligheten.
Det lär bli betydligt fler i takt med att vi snart går in i 2017.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST