Amazon-grundarens attack mot Trump – Washington Post inför realtidskoll av presidentens twittrande

Nu inför Washington Post ett chrome-tillägg som levererar motbevis så fort Donald Trump ”slirar med sanningen”.

USA:s nye president, Donald Trump, har kommit med tuffa uttalanden om immigranter och annat, men faktakollen har ofta brustit. Donald Trump har exempelvis sagt att immigranter utför mer brott per capita än vanliga amerikaner, medan sanningen är den rakt motsatta.

Nu har Washington Post med ägaren Jeff Bezos i spetsen fått nog och infört Chrome-baserade Twitter-tillägget RealDonaldContext.

Tanken är att den ansedda tidningen ska bemöta felaktiga påståenden i realtid.
Ett exempel är att Donald Trump nyligen twittrade om att han tänker hålla presskonferens inom den närmaste framtiden för att diskutera verksamheten, hans utnämningar och andra viktiga spörsmål.

Donald Trump konstaterar också att det är en ”hektisk period”.

En viktig fråga är hur medborgarna ska kunna lita på att fastighetsmiljardären inte fattar presidentbeslut som stöder hans näringslivsagenda.

Washington Post är inte sent att, via Chrome-tillägget, meddela att Donald Trump redan meddelat att han skulle hålla presskonferens om den brännande frågan den 15 december, men att planerna plötsligt bara lades på is.

Washington Post avslutar inlägget med budskapet:
”Brought to you by the Washington Post and @realDonaldCntxt”.

Tidningen har också slagit till mot Donald Trumps påstående att miljontals människor röstade olagligt. Och Washington Post tänker fortsätta att ge kompletterande kommenterarer så fort Donald Trump ”slirar med sanningen”.

Här är ett exempel på hur en tweet ser ut med Chrome-tillägget:Fortune är inte direkt överraskad över att det är just Washington Post går till attack mot Donald Trumps twittrande. Amazon-grundaren Jeff Bezos äger nämligen tidningen sedan en tid tillbaka.

Han har gått en riktig fajt mot Donald Trump på just Twitter efter att Washington Post-reportrar bannlysts från presidentvalskampanjen. Washington Posts redaktionsledning var inte sen att ge svar på tal och kallade bland annat Donald Trumps affärsetik för ”sliskig”.

Dessutom har Trump attackerat Bezos personligen, genom att påstå att det enda skälet Washington Post kan fortsätta sin verksamhet är att dess förluster täcks av Amazon ("Om Amazon någonsing skulle betala sina skatter, skulle dess aktie krascha och krympa som en papperspåse. Washington Post-skummet räddare det!")

Men det råder inte totalt ställningskrig mellan de två: förra veckan deltog Jeff Bezos i ett möte med Donald Trump och en handfull andra techprofiler. Bezos berömde mötet, och sa att han trodde att Trump kunde leda en "innovations-administration."

Hursomhelst, när det kommer till Washington Post och Trump, är det fortsatt anspänt.

Men Chrome-tillägget blir som att predika till en redan troende skara, eftersom det är högst osannlikt att inbitna Trump-anhängare installerar RealDonaldContext, konstaterar Fortune.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST