Fotograf: Jessica Gowt

Har du obetalda studielån? Nu kan CSN mäta ut din bostad

Här är VA:s Viktigaste på 3 minuter: CSN tar i med hårdhandskarna gällande obetalda studielån, Brexit drar ut och Obama varnar Ryssland efter cyberattackerna.

Centrala Studiestödsnämnden (CSN) har tagit en hårdare linje för de som bor i utlandet och inte sköter sina studielån. Det skriver Dagens Industri

CSN ska nämligen gå så långt som att lämna bostäder till utmätning hos Kronofogden.

"Det är personer som inte har betalat sina studielån på tre år eller som betalat tillbaka mindre än 25 procent av det belopp som ska betalas tillbaka under en femårsperiod", säger Linda Edlund, kontorschef på CSN till Di.

Idag har omkring 59 000 personer bosatta utomlands skulder till CSN. Nästan tio tusen personer har klassats som "dåliga betalare". De är sammanlagt skyldiga staten mer än två miljarder kronor. 

LÄS MER: Efter sänkningen: Nu är det rekordlåg ränta på studielån

Den hårdare linjen verkar redan ha haft en tydlig effekt: 18 personer som fíck hotet om utmätning betalade tillbaka 733 000 kronor på några månader, enligt Di.

CARLSTRÖM SÅLT? 
Den storpost i Fingerprint Cards som är förvaltarregistrerad på Clearstream i Luxemburg minskade kraftigt i november. Det är minst sagt anmärkningsvärt eftersom det gäller storägaren Johan Carlströms aktier. (DI)

INTRUMARVODE
När Intrums stämma godkände fusionen med Lindorff säkrade tre amerikanska investmentbanker sina arvoden på 350 miljoner kronor, trots att ägarna omförhandlade hela affären. (DI)

SAMARBETA MED SD
Sverigedemokraterna är nära ett genombrott i sina ambitioner att nå ökat inflytande och släppas in i den politiska värmen, då Alliansen i Hässleholm för diskussioner om ett samarbete. (DI)

STOPPA SD
Med en stramare migrationspolitik kunde Moderaterna ha stoppat Sverigedemokraternas tillväxt för länge sedan, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra. (SvD)

BREXIT I LÅNGBÄNK
Det kan ta upp emot tio år att få fram ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien varnar diplomater i EU. (DI)

KORTSIKTIGT
Småsparare med långsiktigt perspektiv borde premieras framför sådana med en teckna-sälj-strategi, vid noteringsprocesser menar Volatis grundare Patrik Wahlén. (DI)

HÅLL ÖGON
Riskkapitalbolagen ska sälja aktier för ytterligare 38 miljarder kronor i bolagen som de har lotsat till börsen de senaste åren. Problemet är inte överhänget utan vem som axlar ansvaret när huvudägarna checkar ut. (DI)

VARNING
I spåren av Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet och Feds räntehöjning på onsdagen blir läget allt sämre för så kallade preferensaktier. (SVD)

RYSKA CYBERATTACKER
USA:s underrättelsetjänst är nästan säker på att den ryske presidenten Vladimir Putin var personligt aktiv i de cyberangrepp som gjordes för att påverka USA-valet. Barack Obama varnar Ryssland för motåtgärder. (DN-Ekot)

BILLIGARE ANSTÄLLA
LO och regeringen måste acceptera en enklare och billigare anställningsform, annars riskerar vi att skapa en ny underklass, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. (DN)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST