Skrällen: Vinyl-skivor gör comeback – säljer mer än digitalt nedladdad musik

Mer pengar lades på vinyl-skivor än digitala nedladdningar under förra veckan i England. 

Vinyl-skivor drog in nära 28 miljoner kronor under förra veckan i England jämfört med 24,3 miljoner kronor för digitala nedladdningar av musik, enligt Entertainment Retailers Association, ERA.

Det markerar ett historiskt trendbrott. 

Så kallade audiofiler, ljudintresserade människor, menar att vinylskivor har ett ”varmare ljud” än digitala filer som innehåller exakt samma musik.

Som ett exempel låg vinylförsäljningen under samma vecka förra året på 14 miljoner kronor, medan den digitala nedladdningen landade på drygt 51 miljoner kronor.

Just nedladdning av digital musik har befunnit sig i en brant utförsbacke sedan konsumenterna övergått över till att streama musik.Men det är inte den enda förklaringen till att vinyl-skivor faktiskt passerat försäljningen av digitalt nedladdad musik.

ERA menar att uppgången i vinyl-försäljning dels kan ha att göra med vinyl-skivans popularitet som julgåva, dels att den idag finns ute hos ett växande antal återförsäljare, däribland supermarkets som Sainsbury och Tesco.

”Det är bara ytterligare ett bevis på musikfansens förmåga att överraska alla”, säger ERA-chefen Kim Bayley till BBC.

Tidigare i år visade också en BBC-/ICM-undersökning att det är högre sannolikhet för människor som lyssnar på streamad musik att man köper den på vinyl. Inte minst som en gest till en artist man älskar. 48 procent av de som ingick i undersökningen uppger att man inte spelar vinylskivorna man har köpt, medan 7 procent inte ens äger grammofonspelare, enligt BBC.

Kim Bayley menar att det inte var länge sedan digital nedladdning sågs som framtiden och att få, om ens någon, kunde förutspå att vinsylskivan som såg dagens ljus redan 1948 skulle överträffa försäljningen av digitalt nedladdad musik nära 70 år senare.
I rättvisans namn bör tilläggas att vinyl-skivor kostar mer än att ladda ned samma låtar. 

Nuvarande storsäljaren Kate Bush livealbum ”Before the dawn” ligger på 52 pund för vinylen, men endast 12 pund för den nedladdade motsvarigheten.

Totalt såldes 120 000 vinyl-album, vilket kan jämföras med 295 000 digitala motsvarigheter, enligt ERA. 

Oavsett vilket är ”vinylens comeback” en minst sagt överraskande historia. Formatet har visat åtta års tillväxt på raken efter att ha varit nära att förpassas till historieböckerna 2007, enligt BBC.

Samtidigt får man inte glömma att vinylskivor endast för står för 2 procent av den totala musikmarknaden – i alla fall än så länge.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST