Fotograf: TT / Heiko Junge

Du har bara 90 sekunder på dig att göra ett bra första intryck - så här gör du

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Kan låta som en gammal klyscha - men hur gör man för att verkligen lyckas?

Ny forskning har visat att jobbintervjuer ofta avgörs redan under de första minuterna, oavsett hur väl en kandidat svarar på själva intervjufrågorna.

Första intrycket är viktigt.

Människan har en naturlig fallenhet att göra undermedvetna bedömningar inom loppet av några sekunder. Därför har den som lyckas skapa en förbindelse tidigt en stor fördel i professionella möten.

Om du är uppmärksam på saker som kroppspråk och ögonkontakt kommer det att befria dig till att prestera bättre. Då känner du energin som föds från att skapa en stark kontakt med motparten.

Att vara extra medveten vid första handslaget betyder inte att man ska sluta vara sig själv, för det kommer att skina igenom. Men det gäller att jobba på de nyckelfaktorer som har störst inverkan på ditt första intryck. Entrepreneur har listat dem.

Här är fyra knep för att skapa ett bra första intryck:

"Respektera dig själv"
Under de första minuterna är kroppspråket viktigare än verbal kommunikation. Det gäller att ha ett självsäkert sätt, och bra hållning.

"Dress for Success"
Genom att klä dig stiligt och vara allmänt pryd, signalerar du ordning och reda. Din klädsel signalerar mycket om vem du är och vad du vill åstadkomma.

Ögonkontakt
Ögonkontakt är enormt viktigt, både under första handskakningen, och genom hela mötet. Det skapar ett intryck av intelligens och närvaro. Dessutom: sänk inte dina ögonbryn. 

Ett fast handslag kombinerad med lång ögonkontakt ger dig bästa möjliga starten på mötet.

LÄS MER: Personkemin är nyckeln till en lyckad jobbintervju – så här fixar du den

Attityd
För att skapa förbindelse måste du kunna utstråla en positiv attityd - något som kommer att smitta av sig på din motpart.

"Luta dig in, håll dina ögon vidöppna och visa att du är engagerad av mötet" skriver Entrepreneur.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST