Experten: Därför blir det ingen bostadsbubbla 2017

Det här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Ekonomiprofessorn Harry Flam förklarar varför det inte råder en bostadsbubbla, Finland testar medborgarlön och Volvo Cars kan komma att börsnoteras redan nästa år.

Folk i Sverige köper bostäder för att bo i själva, inte att hyra ut som investeringsobjekt. Det pekar alltså mot att det inte är en bostadsbubbla, enligt Harry Flam, i internationell ekonomi vid Stockholms universitet samt Finanspolitiska rådets ordförande.

”Priserna i dag är motiverade av låga räntor, höga löneökningar, inflyttning till storstäderna och lågt bostadsbyggande. Men det sker inte så mycket spekulation på marknaden. Det är det jag menar med att det inte är en bubbla. Folk köper inte bostäder och lägenheter för att hyra ut som investeringsobjekt, utan de flesta bor där själva” säger Harry Flam till Di.

Samtidigt finns det en risk med att nya låntagare förväntar sig fortsätt låga räntor.

”Förr eller senare så kommer ränteläget att bli betydligt högre än i dag. Det kommer få negativa effekter för hushållen ifråga, men framförallt också för makroekonomin när folk tvingas dra in på sin generella konsumtion” säger Harry Flam till Di.

FÖRSÖK MED MEDBORGARLÖN
I Finland genomförs ett försök där 2000 slumpmässigt utvalda arbetslösa medborgare får medborgarlön från och med januari. (DN)

EVAKUERING FÖRDRÖJD
Evakueringen av Aleppo som skulle inledas på onsdagen har av oklar anledning skjutits upp. (Ekot)

ÅKERIFUSK
Vid en kontroll saknades omkring 44 miljoner kronor från 39 lastbilsåkerier, enligt Skatteverket. Regeringen föreslår nu regler som ska göra det lättare att sätta dit de som smiter. (SvD)

SVERIGE ÖVERKÖRT OM TULL
När EU:s regeringar röstade om hårdare handelstullar röstades den svenska regeringen ner. Nu hamnar frågan i EU-parlamentet. (DI)

RÄKNA MED BRÅK I SAS
SAS planer på att etablera verksamheter i utlandet lär ge upphov till protester från fackliga organisationer och statliga ägare. (DN)

VOLVO CARS MOT BÖRSEN
Biltillverkaren Volvo Cars kan komma att börsnoteras under 2017, enligt källor till Dagens industri. Investerare har uppvaktats och avgörande beslut kan tas under året. (DI)

REGLERINGSORO FÖR SPELBOLAG
Unibets namnbyte till Kindred Group sker i en nervös tid i väntan på spelutredningen som läggs fram i mars. Bra villkor väntas ge nytt spelrally medan dåliga villkor, som i Nederländerna lägger en våt filt över marknaden. (DI)
För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST