Forskaren som bygger internet of food – och ska demokratisera maten

En resa till Fukushima strax efter kärnkraftsolyckan 2011 förändrade allt. Nu vill MIT-forskaren Caleb Harper göra alla till jordbrukare.

Caleb Harpers sädesfält böjer sig inte för vinden.

De är instängda i rosaskimrande växthus av glas på MIT Media Lab i Cambridge, Massachusetts, där han forskar kring framtidens matförsörjning. Med sensorer, LED-belysning och bevattningspumpar har Caleb Harper skapat en perfekt odlingsmiljö och gjort mänskligheten oberoende av klimatförändringar.

Hans grödor växer snabbare, behöver mindre vatten och kommer i takt med att matdatorerna sprids över världen få betydligt kortare väg till tallriken. 

Farmarsonen Caleb Harper hade lovat sig själv att inte gå i sin pappas fotspår. Istället utbildade han sig till ingenjör och arkitekt och jobbade med stora datacenters.

Men en resa till Fukushima strax efter kärnkraftsolyckan 2011 förändrade allt.

”Det var som att se en apokalyptisk version av min hemmamiljö. Saltet från havet hade förstört allt och människorna hade flytt”, berättar Caleb Harper när han besökte Stockholm förra veckan för att tala vid Nobel Week Dialogue. 

Han bestämde sig för att återvända till jordbruket. Men på sitt sätt. 

”Klimatet är inte demokratiskt. Om du inte har ett bra klimat för odling så får du skapa ett.”

Med kunskapen från de kontrollerade datacenter han varit med och byggt tidigare började han skapa sin matdator. Variabler som koldioxid, temperatur, fuktighet och mineraler skulle komma att anpassas för att nå det bästa resultatet för varje gröda.

”Vi har skapat sluttningarna i Bordeaux i en låda. Även om grödorna baseras på samma gener så blir resultatet väldigt olika beroende på var de växer. Det är något vi kan skapa i våra kontrollerade miljöer.”

Men Caleb Harper vill inte att matdatorn ska bli ett forskningsprojekt på MIT, han vill få ut den i samhället. För att det ska bli verklighet är all data open source. Tanken är att alla som har intresse ska kunna hitta en manual för att bygga en egen matdator, hämta ”recept” för sin odling och ladda hem uppdaterad mjukvara. 

”Idag skeppar vi mat över hela världen. Det leder till många problem. Jag tror att vi i framtiden kommer att skeppa information, data. Ett slags digitalt jordbruk där vi kan maila tomater, ett internet of food. Hittills har de stora bolagen utvecklat odlingsteknik med rättigheter som de stänger in bakom lås och bom. Jag vill att framtiden ska bestå av forskning som inte kan ägas.”

Hittills har Caleb Harper och hans forskargrupp utvecklat matdatorn i två varianter, en pc för locka hemmafixare, hobbyodlare och studenter som är intresserade av att lära sig mer om matproduktion, och en containerstor server som möjliggör mindre odlingar för exempelvis restauranger.  

”Den lilla datorn har spritts till 20 olika länder de senaste sex månaderna.”

Nu håller forskargruppen på att utveckla den tredje och största varianten där det handlar om att kunna odla digitalt i stora lagerbyggnader.

”Vi hoppas kunna vara färdiga med dessa om två år”, säger Caleb Harper.  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST