“Hållbar mat gynnar både hälsan och plånboken” — Nordens ledande måltidsleverantör satsar på hälsotrenden

I årets sista avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Andreas Berggren, VD på Fazer Food Services. Han berättar att de jobbar aktivt för att öka mängden grönsaker i alla maträtter.

Fazer Food Services är verksamt i hela Norden, och är med sina 6 000 medarbetare regionens ledande måltidsleverantör. VD Andreas Berggren berättar om företagets storsatsning på hållbarhet:

“Vi har jobbat fokuserat på hållbarhet ett tag, och ser att det är bra ur flera synpunkter. Dels gynnas gästernas hälsa och plånbok, och dessutom gör det skillnad i vårt hållbarhetsarbete. Vi serverar en halv miljon måltider per dag, och när vi ökar mängden grönsaker och minskar på kött märks det.”

Fazer serverar ca 110 miljoner måltider varje år, främst på företag, skolor, sjukhus, och till det svenska försvaret. Fazers storkökskockar har vunnit både guld och silver i World Culinary Olympics.

Det finländska moderföretaget Fazer Group grundades för 125 år sedan i Helsingfors och omsätter idag 1,5 miljarder euro (ca. 15 miljarder kronor, främst inom bageri, måltidsservice och godistillverkning.

Fazer Food Services kombinerar hållbarhetstänk med hälsosammare utbud. I måltiderna prioriteras framför allt mer grönsaker i menyn, lämpliga portionsstorlekar, och därmed minskat matsvinn. Ansvarsfullt inköp av mat är ett annat område där man tar extra hänsyn. Det serveras endast lokalproducerat griskött, och man köper endast fisk som finns på WWFs lista.

Ett annat satsningsområde är personalen, och säkerheten i köket:

“Det finns en jargong om att det inte är så farligt att bränna sig eller skära sig i många kök. Men vi ser att det är jätteviktigt att ha säkerhet i produktionen; utan hållbara medarbetare kan vi inte ha hållbarhet i hela företaget” konstaterar Andreas Berggren.

Avslutningsvis ser han hälsotrenden som en stark trend, som påverkar Fazers verksamhet:

“Trenden syns i att allt fler av våra kunder vill veta mer om maten de äter. De vill ha koll saker som fetthalt, näringsinnehåll och proteinmängd, men även dess ursprung. Ju mer vi berättar, desto mer intresse får vi. Det är en bra utgångspunkt för att driva på vårt hållbarhetsarbete” avslutar Andreas Berggren till Jessica Cederberg Wodmar.

Lyssna igenom hela intervjun här:


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Som 25-åring har han redan Sveriges hetaste CV - en av Europas mest lovande enligt Forbes
  2. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor
  3. Framtidsförfattaren: “Att jobba 9 till 17 är barbariskt – det är som barnarbete på 1800-talet”
  4. 27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba
  5. Så reagerar Trump på sitt största nederlag hittills
  1. Här är Trumps nya attack mot Sverige
  2. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
  3. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  4. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps
  5. Nu ska fler betala högre skatt – är du en av dem?

SENASTE VA

VA Karriär