Bill Gates: Det här var mina 5 favoritböcker i år

Bill Gates är en bokmal av högsta rang, och hans årliga favoriter har blivit något av en tradition. Här är de bästa böckerna 2016, enligt världens rikaste man.

Microsoft-grundaren Bill Gates har en stor aptit för böcker. Han kopplar gärna läsningen till sina initiativ att lösa världens största hälso- och klimatproblem. 

I år behandlar hans Topp 5 till exempel ämnen som  ledarskap, energi och genforskning.

De kan hjälpa dig att förkovra dig i dagens stora frågor, och även utgöra bra julklappstips.

Här är Bill Gates 5 favoritböcker 2016, enligt Quartz:

String Theory, av David Foster Wallace
En samling av författarens essäer om tennis. Foster Wallace uppnådde en sorts geni-status efter att ha begått självmord 2008, något som Gates säger att är fullt berättigat:

“Nu förstår jag varför folk pratar om David Foster Wallace med samma sorts beundran som tennisfans har för Roger Federer eller Serena Williams. Wallaces förmåga att använda språket är häpnadsväckande.” säger Gates enligt Quartz.

Wallaces verk är inte någon lätt läsning. Däremot, menar Gates, kommer du att anses som supersmart när folk på tunnelbanan ser vem du läser

The Myth of the Strong Leader, av Archie Brown
Oxfordprofessorn utforskar huruvida de som utstrålar styrka och är aggressiva är de som är bäst lämpade för ledarskap. En särskilt relevant bok, tycker Gates, under året som såg Trump bli vald till USA:s president. 

Shoe Dog, av Phil Knight
Nike-grundaren beskriver hur skoimperiet blev till.

“Knight är ärlig på ett sätt som få vd:ar mäktar med. Han är otroligt hård mot sig själv och sina misslyckanden.”

LÄS MER: Bli smartare på semestern - här är fem böcker Bill Gates tycker att du ska läsa i sommar

The Gene, av Siddharta Mukherjee
Mukherjee vann Pulitzer-priset för en “biografi” om cancer, och nu är han tillbaka med en historia av människogenen.

“Inom 10 år kommer det att vara möjligt för doktorer att använda genterapi för att bota sjukdomar, som orsakas av en enda felaktig gen.”

The Grid, av Gretchen Bakke
Beskriver historien om det amerikanska elnätet, och utforskar hur landets energiinfrastruktur borde förändras i framtiden. 

“[När du läser boken] kommer du att förstå varför det är så komplext att modernisera elnätet, men också hur kritiskt det är för att bygga en framtid baserad på ren energi.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST