Fotograf: Niklas Elmehed/Nobel Media AB

Professorn som tar fighten med livsmedelsjättarna: ”Jag behöver inte vara rädd om min karriär"

"Ingen tjafsar med mig när det kommer till det vetenskapliga. Jag gillar nämligen att vara faktabaserad, något som blir alltmer ovanligt i dessa dagar."

"Det var som att bli förälskad", säger Marion Nestle när hon berättar om sitt första lärarjobb efter avslutade doktorsstudier i molekylärbiologi, vid University of San Francisco.

"Jag skulle undervisa en klass vid Brandeis University i näringslära och upptäckte att jag fick en helt annan kontakt med studenterna än vad jag haft tidigare. Mat var något alla kunde relatera till och hade egna upplevelser kring. Jag gillade också att jag kunde täcka allt från politik till vetenskap under en enda lektion."

Uppväxten i en medelklassfamilj i New York, där grönsaker på burk var vanligt förekommande, kanske också förklarar en del av hennes livslånga intresse för hälsosam mat. Eller att hennes pappa dog av en hjärtattack när han var 47 år.

"Han vägde 158 kg och rökte tre paket cigaretter per dag."

När hon gick i high school föreslog en mamma till en av hennes kamrater att hon skulle plugga något med mat eftersom hon var så intresserad. Men det som fanns att välja på var jordbruk (och det hade hon som stadsunge absolut ingen relation till) och dietist.

"Jag började studera till dietist men det intresset höll i sig exakt en dag. Jag sökte utmaning och den fanns inte där."

Valet föll istället på molekylärbiologi. Ett val hon är glad för idag.

"Det har visat sig vara mycket bra att ha. Ingen tjafsar med mig när det kommer till det vetenskapliga. Jag gillar nämligen att vara faktabaserad, något som blir alltmer ovanligt i dessa dagar."

Marion Nestle, som nyss landat i Stockholm för att tala vid Nobel Week Dialogue i Stockholm, räds inte fighten mot de stora livsmedelsjättarna, trots att hon blivit kallad allt från hysterisk till en radikal fanatiker.

"Det finns inga aspekter av livsmedelsindustrin som inte handlar om politik. Om staten går ut och talar om vad vi ska äta kommer vi att få vinnare och förlorare i industrin. I varje enskilt val du gör som konsument väljer du bort något annat."

Avregleringar med ökad konkurrens och stora utbudsökningar som följd ledde till fetmaepidemins stora utbredning i början av 2000-talet.

"Idag har vi en enorm överproduktion av mat i världen. I USA produceras dubbelt så mycket kalorier som vi behöver. Anledningen är att livsmedelsindustrin är extremt konkurrensutsatt. Även de företag som har ambitionen att förändras kan inte göra det på grund av risken att förlora marknadsandelar eller göra aktieägarna förbannade."

Istället fortsätter de multinationella livsmedelsjättarna att pumpa ut ohälsosamma produkter genom reklam till svaga grupper, bekämpa studier som går emot dem och lobba i maktens korridorer, menar Marion Nestle.

"De produkter de inte kan sälja på hemmaplan säljer de i utvecklingsländerna istället."

Mest kritisk är hon till läskedrycksbolagen som i sin tur håller ett vakande öga på henne. 

Marion berättar om mailskandalen i Coca Cola för exakt ett år sedan, där det kom fram att bolaget styrt utfallet av forskningsstudier till sin fördel.

"Det kom också ut mail där personalen beordrades att hålla koll på mina aktiviteter i Australien, där jag jobbade en kortare period för att undervisa."

Marion Nestle är en förespråkare av regleringar eftersom hon inser att företagen aldrig kommer att ta de nödvändiga stegen frivilligt.

"Marknadsföring mot svaga grupper, inte minst barn, måste regleras hårdare, skolmaten måste förbättras, produktbeskrivningarna måste bli tydligare, portionsstorlekar bör minskas och stödet till jordbruket ses över. Det är för lite stöd till frukt och grönsaker och för mycket till djurfoder."

Att hon oroas över Donald Trumps seger i presidentvalet behöver knappast tilläggas.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST