Fotograf: Luca Sartoni / Flickr

Det här är de 6 vanligaste misstagen när du nätverkar – och så undviker du dem

Dagens digitala arbetsmiljö ändrar ständigt form. Men en sak är konstant: vikten av att utnyttja och utvidga dina personliga nätverk. Så här undviker du de värsta misstagen. 

Nätverkandet är viktigt.

Det ger dig bättre chans att hitta nya karriärmöjligheter (som inte finns på annonssidorna) och du kan erhålla värdefulla lärdomar och kontakter inom din industri.

Men de flesta av oss får faktiskt inte ut så mycket av vårt nätverkande. Det kan bero på en rad vanliga misstag, som resulterar i en krystad tillställning där du får mer ut av gratis mat och rödvin än människorna i rummet.

För att nätverkandet ska bära frukt krävs att du stiger ur din komfortzon och skapar personliga förbindelser på ett professionellt sätt.

Networking-experten Shawn Doyle har samlat de viktigaste punkterna ur regelboken i Entrepreneur. 

De här beteendena kännetecknar dåligt nätverkande – och så undviker du dem:

Det handlar inte om dig

Nätverkandet är först och främst ett utbyte av information, kontakter och karriärmöjligheter. Låt inte dina samtal spåra ut i personliga åsikter och onödigt tjatter, utan var saklig och koncis. Tänk på att den du talar också vill få ut något av konversationen. Vad har du att erbjuda din motpart?

Du fastnar kvar i din egen grupp
Du känner redan dina kolleger. Målet med nätverkande är att vidga dina vyer, så se till att samla på dig visitkort från nya människor.

Du har ingen plan
Det här är ett vanligt misstag. Om du inte har gjort klart för dig vad du vill att nätverkandet ska resultera i, kommer din motpart inte heller kunna hjälpa dig.
Vill du få insikt i en ny bransch eller ett företag? Kartlägg gärna i förväg de nyckelpersoner som du vet kommer att delta, och bekanta dig med dem.

Du har inte konversationer som skapar en förbindelse
Det är ytterst viktigt att finna balans mellan det professionella och emotionella. Människor kommer inte minnas dig efter eventet om du inte lyckas ge ett bra och avslappnat intryck. De gamla tricksen gäller: visa med ditt kroppspråk och din röst att du är genuint intresserad.

De vet inte hur man hälsar och engagerar
Det märks av väldigt fort om du undviker folk. Även om det kan ta emot, bör du kunna bryta isen på ett smidigt sätt. Om du ansluter dig till en pågående konversation: avbryt inte. Vänta istället in rätt läge att introducera dig.

De vet inte när man ska sluta prata
Doyle menar att det skiljer en hårtunn linje mellan självsjäkerhet och arrogans. Om du talar för mycket om dig själv kommer du att stöta ifrån dig folk. Ställ istället mer frågor, och be andra att dela med sig.

Nätverkandet handlar om träning, så ge inte upp. När du bemästrar de ovanstående tricksen kommer du att ha en tillgång som håller hela livet.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST