Danmarks yngsta läkare någonsin blir entreprenör – ska stoppa döden med ny teknik

Först blev han Danmarks yngsta läkare någonsin – nu ska han bli entreprenör och rädda livet på människor som drabbas av hjärtstillestånd.

Habib Frost blev först känd i Danmark som landets yngsta läkare någonsin, vid blott 23 års ålder.

Han har senare gått den världskända utbildningen på Singularity University i Silicon Valley, vars mission är att utrusta entreprenörer för att ta sig an världens största utmaningar med hjälp av teknologi.

Nu ska Frost kombinera sina båda passioner: medicin och teknologi.

Frost, nu 25 år gammal, har  tagit fram ett nytt redskap som ska hjälpa rädda livet på människor som drabbas av hjärtstillestånd – enligt honom den vanligaste dödsorsaken i världen, som dödar omkring en halv miljon människor per år, bara i Europa.

"Nio av tio hjärtstillestånd leder till död. Den behandling med hjärtstartare som man ser på TV hjälper oftast inte för hjärtstillestånd. " säger Frost till Sten Løck på Business Insider Nordic.

Allt började med ett personligt möte med döden.

Som medicinstuderande blev Habib vittne till hur en ung flicka dog av hjärtstillestånd, trots att det fanns många erfarna läkare som försökte rädda henne – utrustade med den bästa tillgängliga tekniken. Senare samma dag förlorade hans team ännu en patient.

Han blev fast besluten att hitta ett bättre sätt att hantera dessa tidskritiska situationer på. Han startade Neurescue för drygt två år sedan, för att göra första hjälpen mer effektiv.

Företagets produkt, som också kallas Neurescue, är en datorstyrd balong-kateter. Katetern förs in i ett blodkärl i benet, och styrs upp i aortan. Kateterns ballong svälls sedan upp, vilket hjälper till att omfördela blodflödet mot hjärtat och hjärnan.

När framför allt hjärnan tillförs med extra syre, minskar risken för bestående skador.

Neurescue ska ge mer tid att få igång hjärtat med hjärtstartare, eller att få in patienten till sjukhuset för mer avancerade åtgärder. 

Det nya verktyget, Neurescue, sparar tid och hjälper rädda liv.

Frost menar att det stora hindret för hans teknik varit priset, tills nu. Hans företags uppfinning har blivit möjlig tack vare utvecklad datorteknik.

"Vi använder datorer och sensorer som skulle ha kostat omkring 50 000 till 100 000 kronor för tio år sedan. Idag kan du skaffa en bra sensor för hundralappen. Den dramatiska kostnadssänkningen, kombinerat med förbättrad prestanda, öppnar upp helt nya möjligheter för många nya sorters dator-assisterade förfaranden [inom medicin]" säger Frost till BI Nordic.Frost menar att hans apparat även kan rädda liv när patienten förlorat mycket blod, som vid knivhugg, eller graviditetsrelaterade blödningar. 

Nu väntar dansken på marknadstillstånd, vilket kan bana vägen för massproduktion av Neurescue-apparaten.

Habib Frost säger att hans framgångar har blivit möjliga genom en stark tro på kritiskt tänkande, [det danska] systemet, och framförallt en öppen inställning till nya lösningar, samt att kombinera insikter från olika kunskapsdomäner; precis såsom han gjort med Neurescue.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant