Trött på att pendla till jobbet? 12 tips som gör restiden roligare och mer effektiv

Oavsett hur du pendlar till jobbet kan det bli många timmar sammanlagt – så här får du tiden att räknas.

Tillhör du dem som sitter med glasartad blick och stirrar ut genom fönstret eller kanske ”igenom” medresenärer på vägen till jobbet?

Då är du knappast ensam.

På 1990-talet förutspådde den brittiske ekonomen Frances Cairncross att Internets snabba spridning skulle göra själva rymd-begreppet irrelevant.

Resonemanget löd: varför ta dig till då jobbet då det kan komma till dig? Men det var då det.

Idag, nära 30 år senare, pendlar vi fortfarande till jobbet och distansarbete har inte hunnit bli lika stort som många hade räknat med, enligt Harvard Business Review.

Parallellt satsar många företag på fina kontor mitt i city. Samhället har redan gått från kubiska rum till öppna kontorslandskap, och på sistone har coworking-bolag som WeWork rönt snabba framgångar.

Det Frances Cairncross och många med honom inte förstod var att även om Internet gör att vi kan jobba hemifrån behöver det inte nödvändigtvis innebära att vi vill göra det. Många vill med andra ord ha det sociala umgänget.

Men om vi nu fortfarande måste pendla, hur går vi tillväga för att använda restiden på ett bra sätt?

Här tycker sig en CNBC-reporter ha funnit vissa svar på det efter att ha pendlat sammanlagt 326 timmar under 2016.

1. Förutom rena hygienfaktorer som att man inte ska använda mobilen medan man kör eller undvika att fippla med olika saker ger just bilpendling extra goda möjligheter att i lugn och ro lära sig nya saker genom poddar och annat.  Den möjligheten finns även om du åker buss, tunnelbana eller tåg även om du kanske enklare blir störd om du väljer den sortens färdmedel.

2. Av säkerhetsskäl är det en god idé att förbereda bilfärden genom att ladda ned poddar i förväg eller ställa musiktjänster som Spotify och Pandora i offline-läge. Då slipper du störas/bli irriterad av dålig wifi och därmed förvandlas till en mer aggressiv bilförare. Här är kanske mediationsmusik ändå det bästa alternativet för att färdas så lugnt och säkert som möjligt.

3. CNBC-reportern ger också en något ovanlig rekommendation – att bunkra upp med nödvändigaste.

Det vill säga: har du riktig otur kan pendlingen ta timmar på grund av trafikstockningar och annat. Då kan det vara en god idé att ha med sig alltifrån mat och vatten till snöskrapa, paraply och kanske rentav klädombyte. Naturligtvis lite beroende på hur vädret är i det område du bor.

4. Det kan vara en god idé att undvika högklackat. Det vill säga det kanske är ok att stå en kvart eller en halvtimme, men blir det stopp i trafiken och du missade en plats på bussen eller tunnelbanan kan upplevelsen närmast liknas vid att befinna sig i Dantes inferno.

För att undvika ett sådant scenario kan det kanske vara läge att ha med ett extra par skor.

5. Stressa inte för att hinna med en buss som tar dig till jobbet i exakt rätt tid. Det finns inget mer stressande, och irriterande, än att få bussdörren stängd mitt framför näsan efter en snabb rusch i yrvaket tillstånd.

Så den tidsmässiga investeringen som det innebär att gå upp en kvart tidigare kan visa sig vara mödan värt. Du hamnar i avslappnad sinnesstämning, och i värsta fall får du chansen till en extra lång promenad på vägen från närmaste hållplats till kontoret.

6. Ladda i förväg. Det krävs inte att man är raketforskare för att förstå det precis, men inget är mer irriterande än paddor eller mobiler inte är tillräckligt uppladdade för att räcka hela resan.

7. Använd mobilen som router. Det går att ställa in mobilen på hotspot-läge för att ge trådlös uppkoppling till exempelvis din laptop eller platta.

8. Sträck ut benen. I en bil kan man känna att man inte får sträcka ut benen tillräckligt. Passa på att utnyttja tillfället om du tar buss eller tåg. Detta gäller även om råkar sitta inklämd mellan passagerare modell större.

9. Skaffa access till ladduttag. Se till att hamna vid sittplatser med uttag och dra dig inte för att fråga om du får använda någon annans uttag om alla sådana sittplatser redan är fulla.

10. Sök frid. Undvik att sätta dig mittemot personer som redan sitter och babblar i mobilen. Tänk på att beställa plats i tysta kupén om du åker tåg. Hjälper inte ens det kan du fråga konduktören om hen kan be passagerarna att sänka ljudnivån – tro det eller ej, men det ingår faktiskt i konduktörens arbetsuppgifter.

11. Ta med öronproppar och solglasögon om du sov dåligt under natten, men glöm inte att sätta på alarmet så att det ringer strax innan du är framme vid din hållplats.

12. Har du gjort allt rätt borde du nu ha hamnat i en fridfull sinnesstämning.

Då kan du lyssna på alltifrån spellistor, poddar och nyhetssändningar till att läsa tidningar. Förhoppningsvis, lite beroende på färdmedel, utan att störas av att någon som talar högljutt i mobilen med ”Mickan” och ”Lasse” om olika arbetsuppgifter – utan att ta någon som helst hänsyn till andra som kanske vill ha en något mer fridfull pendling till jobbet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST