Släpp prestationsångesten – så tystar du din inre kritiker

Den största orsaken till ouppfyllda drömmar: en negativ inre röst som gnager på självförtroendet och ser problemen i allt. Men det finns tekniker för att bli av med den inre fienden.

När framgångsrika entreprenör delar med sig av sina hemligheter till framgång står en sak nästan alltid högt upp på listan – att bli kvitt de negativa tankarna och bara köra på.

Medan andra funderar på att starta något, har du redan kommit längre på vägen om du agerar. Sluta underskatta dig själv. 

Det här hänger ihop med den inre kritikern, som ser problemen istället för möjligheterna, och gör så att vi skjuter upp på saker tills det är för sent. Den bromsar upp dig. 

Den inre kritikern säger hela tiden att vi inte räcker till.

För vissa av oss är den extra stark, och skapar en ond cirkel där inre kritik leder till dåliga prestationer, vilket leder till en allt starkare negativ röst inombords. 

Det kan faktiskt få skadliga effekter på lång sikt. Förutom att hindra oss från att uppfylla våra livsmål har forskning visat att det ökar risken för depression. Det skriver Harvard Business Review (HBR).

Den inre kritikern försvinner inte av sig själv. Du bekämpar den aktivt genom att ta till, och bygga på, den positiva responsen från din omgivning. Det behövs nämligen fem positiva "röster" för varje negativ röst, enligt forskning som HBR nämner.

Här är teknikerna som hjälper dig att tysta den inre kritikern.

Se det positiva
Vi vill gärna bli kvitt våra svagheter  men det gäller istället att fokusera på styrkorna. Genom att ta fram och fokusera på det du gör bra blir du upp till sex månger mer engagerad, enligt en Gallup-undersökning. Efter en prestation: kom ihåg att utvärdera vad som gick bra.

Hör det positiva
När du får feedback är det lätt att haka upp sig på de negativa sakerna. Men det är minst lika viktigt att se vad som går bra, så du kan bygga på det i forsättningen.

Hugg in för att se det positiva
Den inre rösten är expert på att avfärda mottagna komplimanger som en tillfällighet, eller en lyckoträff. Se till att hugga in i en komplimang för att förstå vad som gör dig effektiv.

Tro på det positiva, och agera som om det vore sant.
"Även om du uppfyller alla de ovanstående stegen kan det fortfarande vara svårt att tro på det människor säger om dig", skriver HBR. Utmaningen är att tro stenhårt på dina styrkor, och jobba på att kultivera en positiv inre röst utifrån dem.

Det är svårt att göra ensam, så se till att du hör den utifrån. Det hjälper att ha en närstående person som bollplank, som kan hjälpa dig att övertyga den inre rösten att den negativa självbilden inte är sann.

När den inre kritikern ersätts av en mer positiv gestalt, kommer det att öka din produktivitet och energinivå. Dessutom kommer din positiva inställning att hjälpa andra att göra detsamma.

Det ligger alltså mycket sanning i entreprenörernas råd. Det gäller bara att öva och repetera.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST